Обръщение от Община Чепеларе

Обръщение от Община Чепеларе

Уважаеми съграждани,

С цел по-добрата информираност на жителите на гр. Чепеларе и във връзка с разпространението на невярна и подвеждаща информация, управата на Общината прави следното съобщение с цел насърчаване на инвестиционните намерения на „Пампорово” АД за изграждане на система за изкуствено заснежаване на ски писта „Мечи чал” в ски зона Чепеларе.

Както всички знаем, старата система за изкуствено заснежаване на ски пистата бе премахната от ДНСК като незаконна. Абсолютна предпоставка за нормалното функциониране на ски зона Чепеларе през предстоящия зимен сезон е провеждането от страна на новия собственик на ПВЛ „Мечи чал”- „Пампорово” АД, на всички предвидени в закона действия и процедури, необходими за изграждането на система за изкуствено заснежаване на основната и единствено хомологирана от FIS писта „Мечи чал”, собственост на Община Чепеларе. Спазването на всички законови изисквания ще осигури безопасността на туристите, за да не се стига до неблагоприятни последици при предоставяне на ски услуги в ски зоната на гр.Чепеларе.

Въз основа на представените ни от инвеститора „Пампорово” АД проекти за изграждане на системата за изкуствено заснежаване на ски писта „Мечи чал” в ски зона Чепеларе, Ви уведомяваме, че:

Проводите, свързани с електро и водо захранване на оръдията за сняг, както и тръбите за въздух и диалогови кабели за автоматично управление на системата, ще са положени дълбоко под повърхността на земята и няма да възпрепятстват установения начин за трайно ползване на имотите, в които ще бъдат изградени, нито ще нарушават външния вид на терена.С цел гарантиране на функционирането на ски пистата и безопасността на скиорите няма да е възможно да се засаждат трайни насаждения, и при авария (спукване на тръба или др.) ще бъде наложително да се осигури достъп с техника до засегнатото място

Ново изградената система ще е идентична като местоположение и параметри с премахнатата като незаконна стара система, която е функционирала през периода 2008 г. – 2015 г.

На средно разстояние от около 60 до 80 м. ще бъдат изградени ориентировъчно 47 бр. шахтни излази, върху които ще бъдат закрепяни снежните оръдия, коитопредставляват преместваеми обекти.

Системата ще засегне относително много малка незалесена част от частните имоти, тъй като в по-голямата си част тя ще е разположена върху имоти, собственост на Община Чепеларе.

След изграждането и въвеждането в експлоатация на системата за изкуствено заснежаване на основната писта „Мечи чал” – „Пампорово” АД предвижда поетапно да изгради такава система и по всички останали, изградени през 2000 г. – 2004г. и съществуващи към днешна дата в ски зона Чепеларе писти. Това свое намерение, с оглед на необходимостта от провеждане на допълнителни процедури, дружеството ще се стреми да изпълни в следващите 5 години, поради значителната стойност на инвестициятав изграждане на нова помпена станция и на подземната инфраструктура, и не на последно място значителната стойност на оръдията за сняг, които на крайния етапсе предвижда да достигнат над 200 броя.

Самата процедура по одобряване на ПУП – ПП на системата за изкуствен сняг на пистите, извън писта „Мечи чал”, изисква същите стъпки по уведомяването на съсобствениците в имотите, засегнати и към момента от съществуващите писти, находящи се в ревир „Николка”.С цел пестене на време „Пампорово” АД реши да поиска съгласие за учредяване на права на преминаване и прокарване на системата за сняг за всички имоти, включително и тези, които ще бъдат по-късно процедирани, във връзка с бъдещи инвестиционни намерения.

Евентуалното забавяне и/или изникването на допълнителни пречки в провеждането на процедура по одобряването на ПУП-а или учредяването на правата, ще доведе до невъзможност да се изгради и въведе в експлоатация системата за сняг на ски писта „Мечи чал” преди началото на сезон 2016/2017 г. В този случай, за втора поредна година, ски зоната в гр. Чепеларе няма да може да бъде отворена, което ще доведе до окончателен отлив на туристите от Чепеларе.Споследното на практика ще се унищожи окончателно туристическия бизнес в региона, ще пропаднат и добрите намерения на новия собственик на ПВЛ „Мечи чал” – „Пампорово” АД да промотира и развива през предстоящия зимен сезон ски зона Чепеларе, като допълнение на ски зоната на к.к.Пампорово, и за години напред ще се спре развитието на гр. Чепеларе като зимен туристически център.

Уважаеми съграждани, всички знаем, колко важно е за всички нас нормалното протичане на зимния туристически сезон, затова Ви умоляваме:

Не се поддавайте на непроверена и преднамерено злонамерена информация, разпространявана от подбуди, нямащи нищо общо с добруването на града ни. Вие имате право да бъдете своевременно и добросъвестно информирани и управата на Община Чепеларе предприема всички мерки, за да изпълни своя дълг към Вас.

Благодарим Ви!

Вирни се горе