Областният управител инж. Димитър Кръстанов участва в тържеството по случай 2 юни

 Областният управител инж. Димитър Кръстанов участва в тържеството по случай 2 юни

Областният управител инж. Димитър Кръстанов участва в тържествения ритуал по случай 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата

С тържествен ритуал и поклонение бе отбелязана в Смолян 138-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Преди общоградското честване, областният управител инж. Димитър Кръстанов заедно с кмета на община Смолян Николай Мелемов, положиха венци и се поклониха пред саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец. Въпреки лошите метереологични условия, ученици от VІ ОУ „Иван Вазов” също почетоха паметта на героите. Стихове на Ботев рецитира третокласника Георги Карапиперов. Децата запалиха свещичка и поднесоха цветя на паметника-костница.

С полагане на венец и поклон пред саможертвата, областният управител изрази своята почит и пред паметника на гениалния поет и пламенен революционер в двора на ПГТТ „Христо Ботев”. Честването продължи с военен ритуал и почетен караул на 101-ви Алпийски батальон на площад “Свобода”, където откъс от романа за Ботев „Великата обич” представи д-р Атанас Янков. Слово за неговия живот и дело произнесе директорът на Държавен архив-Смолян Зоя Начева. Тържествено бяха поднесени множество венци и цветя пред бюст-паметника на революционера и безсмъртен герой Христо Ботев. С минута мълчание и включване на сирените точно в 12.00 часа бе отдадена почит към паметта на загиналите за национално освобождение. В тържественото честване участие взеха ръководители и представители на държавни и общински институции, културни институции и училища, политически партии и граждани.

Вирни се горе