Областният съвет за култура спечели посланик в лицето на председателя на Съюза на читалищата Николай Дойнов

Областният съвет за култура спечели посланик в лицето на председателя на Съюза на читалищата Николай Дойнов

Заместник-областните управители Андриян Петров и Тодор Бозуков се срещнаха с председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов и председателя на НЧ „Кирил Маджаров – 1866” доц.Христо Гиневски, за да обсъдят съвместно сътрудничество с цел развитие на читалищното дело и обогатяване на културния живот в област Смолян.

„Вие сте си една напълно самостоятелна културна институция, не само като град, но и като общество. Невероятно чист духовен град.”, сподели своите впечатления за Смолян Николай Дойнов, като изрази своето възхищение към родопския дух и желание да съдейства за развитието на културата в региона.

Андриян Петров запозна г-н Дойнов с политиката на областната управа в тази сфера, разказа му за идеите и целите, които си поставят областният управител и той, като отговарящ за ресора. Представи му функцията и основната цел на учредения наскоро Областен съвет за култура, както и идеята за създаването на Регионален културен център.

„За нас ще бъде огромна чест да Ви включим в Съвета на посланиците на добра воля към Областният съвет за култура.”, Петров покани Николай Дойнов, като му обясни, че ролята на посланиците на добра воля е да лобират за популяризирането на Родопската култура в страната и чужбина.

Председателят на Съюза на читалищата в България поздрави областната управа за добрите идеи, като прие безусловно да стане посланик на Родопската култура и изрази своята пълна подкрепа за създаването на Регионален културен център.

На срещата се обсъдиха и въпроси, свързани с културния туризъм и потенциала на региона в този отрасъл, богатството от местни творци и самодейци, чието творчество трябва да достигне до повече хора. Николай Дойнов обеща да съдейства за организирането на изложба на родопските художници във фоайето на театър „Сълза и смях”, като помещението ще им бъде предоставено безвъзмездно.

Вирни се горе