Областният съвет по сигурност обсъди готовността на лечебните заведения в региона да поемат за активно лечение нови случаи на заразени с COVID-19

Областният съвет по сигурност обсъди готовността на лечебните заведения в региона да поемат за активно лечение нови случаи на заразени с COVID-19

Областният съвет по сигурност заседава днес във връзка с противодействие на разпространението на Корона вирус. Един от основните обсъждани въпроси беше свързан с готовността на лечебните заведения на територията на област Смолян да поемат за активно лечение нови случаи на заразени с COVID-19 пациенти, съгласно издадената на 27 март заповед от Министъра на здравеопазването. По време на заседанието ръководители и представители на лечебните заведения в региона докладваха и се констатира, че има готовност за поемане на леки и средно тежки случаи на заболели от Корона вирус в общинските болници на Девин, Златоград и Мадан и Областната болница в Смолян.

„На 27 март Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която определя лечебните заведения в страната, които да оказват лечебни наблюдения на пациенти с COVID инфекция. Съгласно тази заповед, лечение и наблюдение на пациенти в неусложнено състояние в нашия регион ще се извършва и в четирите многопрофилни болници – в Смолян, Девин, Златоград и Мадан. А за лечение на усложнени пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение, е определена МБАЛ-Смолян с нейното отделение за реанимация и интензивни грижи.“, разясни директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. Тя уточни бройката на определените легла: в МБАЛ-Смолян 60 легла на вътрешно отделение, 13 на инфекциозно отделение, в Златоград са 25, в Мадан са 30 и в Девин – 40 за неусложнените случай, а леглата за интензивно лечение са 9 в Областната болница. Към момента в инфекциозно отделение на МБАЛ-Смолян има свободни места.

В резултат на подготовката, която имат и обучението направено на персонала, осигурените лични предпазни средства и съставени графици за дежурства, директорите на лечебните заведения в областта декларираха готовност за прием на такива пациенти. Като проблем беше изтъкната необходимостта от медицински специалисти при усложняване на ситуацията и рязко нарастване броя на заболелите. В тази връзка беше обсъдено и препоръчано активното търсене и привличане на доброволци сред пенсионирани вече медицински специалисти, работещи в други звена от здравната сфера, от доболничната помощ, от здравните кабинети. „Взехме решение, със Заповед на директора на Регионална здравна инспекция, при необходимост да бъдат включвани в графиците за дежурство лекари и специалисти от доболничната и извънболничната помощ, ако възникне нужда от това.“, заяви областният управител Недялко Славов по време на брифинга след заседанието. Относно лицата, които нямат общопрактикуващ лекар, Областният съвет взе решение Общинските кризисни щабове да определят лекарите, които ще наблюдават и лекуват такива пациенти при установен случай на Корона вирус.

Вечерта на 1-ви април, е получена информация за нови 4 положителни на COVID-19 пациенти в Смолянска област. От тях 2 са жени на 60 и 55г., от гр. Смолян, с диагноза пневмония и се лекуват в дома си. Третата жена на 60г. е съпруга и придружител на пациент от гр. Чепеларе, на лечение за коронавирусна пневмония в инфекциозно отделение на МБАЛ-Смолян и няма оплаквания. Четвъртият е мъж на 53 г. от гр. Смолян с пневмония в инфекциозно отделение. Състоянието му е стабилно. С тези случаи общият брой потвърдени с COVID-19 в област Смолян е 11, като един е случая от с.Гьоврен, 2-ма от гр.Чепеларе и 8 от гр.Смолян. Общият брой на лицата под карантина е 530, като има 11 сред тях без личен лекар, чието здравословно състояние се наблюдава от РЗИ-Смолян. Директорът на ОД МВР-Смолян, ст.комисар Николай Димов даде информация, че е направена организация между органите на реда и пощенските станции за спазване на превантивните мерки при получаване на пенсиите от следващата седмица.

В заключение Областният управител Недялко Славов призова всички граждани да спазват предписанията и мерките за сигурност и да бъдат съпричастни към усилията на институциите.

Вирни се горе