Областната управа на Смолян поощри библиотечното дело с призовите награди „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината”

Областната управа на Смолян поощри библиотечното дело с призовите награди „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината”

В деня на Светите братя Кирил и Методий, по повод честването на Професионалния празник на библиотекаря, в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – гр.Смолян бяха връчени годишните награди „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината” от заместник-областният управител Андриян Петров, по чиято инициатива за втора поредна година се провежда конкурсът. Под неговото председателство и с членове Йорданка Вълчева – заместник-директор на Регионална библиотека „Николай Вранчев” – гр. Смолян и Димитър Кузманов – главен експерт „Транспорт, образование и култура” в дирекция АКРРДС на Областна администрация Смолян, Комисията оценя постъпилите кандидатури по петобалната система, като поставя най-висока оценка 5, и най-ниска оценка 1, за да извърши „Избор на наградените“.

Заместник-областният управител Андриян Петров поздрави всички просветни дейци и библиотекари от свое име и от името на областния управител Недялко Славов: „Денят 11 май е историческа дата в календара на българската култура. За щастие той се превърна в Професионален празник на тези, които служат на писменото слово, като го съхраняват и разпространяват с идеята то да пребъде. Българските библиотекари заслужават този ден на признание, защото да бъдеш библиотекар в България не е просто професия и препитание, а призвание, на което си отдаден. Това е кауза, на която служим неотклонно през годините, независимо от политически и икономически кризи.” Петров отбеляза, че библиотеките са оцелели до днес благодарение на хората, които ежедневно са пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството и днес е денят, в който да изкажем признателност и благодарност за всеотдайността им. „Библиотеките са многовековни институции, които модерните технологии не могат да изместят в периферията на живота. Точно обратното – модерните технологии се намесват в готовата мрежа от библиотеки, за да служат на цялото общество. Библиотеката на 21 век преживява своя ренесанс. Всеки ренесанс е белязан от изключителната енергия и качества на много вдъхновени и можещи личности. Поклон и благодарност към българските библиотекари, съграждащи сигурно и последователно авторитета на възродената библиотека.”

Постъпилите кандидатури от региона за Библиотека на 2015-та година в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – гр.Смолян са четири: Библиотеката при НЧ „Кирил Маджаров – 1866” – гр. Смолян, кв. Устово; Библиотеката при НЧ „Родопска просвета – 1923” – гр. Девин; Библиотеката при НЧ „Съгласие – 1983” – с. Славейно, община Смолян и Библиотеката при НЧ „България – 1937” – с. Могилица, община Смолян.

След систематизиране и обобщение на получените индивидуални оценки, с максимален брой от 25 точки призът „Библиотека на годината” заместник-областният управител Андриян Петров връчи на Библиотеката при НЧ „Родопска просвета – 1923” – гр. Девин. Останалите претенденти получиха грамоти за своя принос в библиотечното дело, а на Библиотеката при НЧ „Кирил Маджаров – 1866” – гр. Смолян, кв. Устово беше присъдена Специална годишна библиотечна награда за изключителния й принос за развитието на библиотечното дело в община Смолян и съхранение на културното наследство за 150-те години от създаването й до днес.

Нели Хаджиева от НЧ „Христо Ботев” – гр. Рудозем беше отличена за Библиотекар на 2015-та година с получен най-висок брой 24 точки. Другата номинация беше на Анелия Малинова – библиотекар в НЧ „България – 1937” – с. Могилица, на която беше връчена грамота.

Като патрон и инициатор на конкурса, посланик на културата, просветното и библиотечно дело, заместник-областният управител Андриян Петров получи благодарствена грамота, която с признателност за оказаните подкрепа и загриженост му връчи Йорданка Вълчева – заместник-директор на Регионална библиотека „Николай Вранчев” – гр. Смолян.

Вирни се горе