Областната администрация в Смолян стартира дейностите по трансграничен проект

Областната администрация в Смолян стартира дейностите по трансграничен проект

Областната администрация в Смолян е партньор по проект: „Съвместна стратегия за социална защита на уязвимите социални групи”, с акроним GIMMIE SHELTER. Проектът е одобрен по III-та покана за проектни предложения на Програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013г.”, Приоритетна ос 1 „Качество на живот”, област на въздействие 1.3. „Сътрудничество и работа в мрежа по въпросите на здравеопазването и социалното благосъстояние”.

Водещ партньор е Регион Източна Македония и Тракия (Гърция), а Областна администрация – Смолян е единствен партньор от българска страна. Другите партньори в проекта са: Дружество с идеална цел „Мрежа за социална солидарност на префектура Ксанти” STIRIXI, Асоциация за социална подкрепа на младежи ARSIS от град Солун и Компания за развитие в община Комотини „K. Karatheodoris” – организации, които работят в областта на социалната защита.

Общата стойност на бюджета, предвиден за реализиране на дейностите по проекта, е 1 919 840,00 евро.

По този проект се предвижда създаване на Дневен център за грижа, подкрепа и обучение в град Смолян с наименование „Център за работа с деца на улицата и възрастни в неравностойно положение“. Ще се създадат 2 мобилни екипа за оказване на социална подкрепа – един за деца на улицата и един за възрастни хора в риск. Ще се извърши проучване на параметрите за социална защита на целевите групи по проекта в трансграничния регион.

Предвижда се създаване на трансгранична мрежа за сътрудничество и защита на уязвими социални групи. В нея, освен партньорите по проекта, ще вземат участие и доброволци за мобилизиране на обществеността. Ще се открие SOS линия. Ще насърчи сътрудничеството между публични институции и частните организации, работещи в социалната сфера. Ще се проведат обучителни семинари в България и Гърция за технически, административен персонал и доброволци.

Очакваните резултати от проекта GIMMIE SHELTER ще доведат до:

  • Активна и организирана реакция при инциденти на изоставени деца в граничния регион и възрастни хора в риск;

  • Подобряване на социалните структури и услуги в трансграничния регион;

  • Общо укрепване на трансграничното сътрудничество;

  • Подобряване капацитета и уменията на работната сила в граничния регион, заета в областта на социалната защита;

  • Транснационална мрежа, занимаваща се хората, попадащи в целевите групи.

  • Мобилни единици за пряко въздействие.

„Този документ е създаден в рамките на проект „Съвместна стратегия за социална защита на уязвимите социални групи” с акроним GIMMIE SHELTER, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма „Европейско териториално сътрудничество „Гърция–България“ 2007–2013“, съфинансирана от Европейския сьюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Отговорността за съдържанието на документа се носи от „АНТ ЗЕТ“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган”.

{/static/images/pages/th//Други/пампорово/1304815437_jimmie.jpg} r{}

Вирни се горе