Област Смолян на първо място: Ядем кисело мляко, картофи и тестени изделия

Област Смолян на първо място: Ядем кисело мляко, картофи и тестени изделия

Област Смолян е на първо място в страната по фактическо потребление на кисело мляко (62.4 кг) и картофи (65.0 кг) на лице от домакинство през 2015 г. В сравнение със средните количества за страната потреблението на кисело мляко е със 141.9% в повече, а потреблението на картофи – със 131.3%.

Над средното за страната е потреблението на хляб и тестени изделия, ориз, яйца, олио, захар, плодове, зеленчукови консерви. По-малко от средното за страната е потреблението на месо, риба и рибни продукти, прясно мляко, сирене, алкохолни и безалкохолни напитки.

Сравнението на данните за потреблението на домакинствата в областта с предходната година показва намаление на консумацията на безалкохолни напитки, плодове, захар, алкохолни напитки, шоколадови изделия и други. Повишава се консумацията на хляб и тестени изделия, кисело мляко, картофи, яйца, зеленчуци, месо, олио, зеленчукови консерви, сирене, прясно мляко, риба и рибни продукти и други.

Увеличава се потреблението на цигари от 498 броя на лице през 2014 г. на 716 броя през 2015 година, съобщиха от смолянската статистика.

Вирни се горе