Обединени патриоти отбелязаха 116 год. от Илинденско-Преображенското въстание

 Обединени патриоти отбелязаха 116 год. от Илинденско-Преображенското въстание

Обединени патриоти отбелязаха 116 год. от Илинденско – Преображенското въстание на тържествената проверка – заря в с. Славейно на 03.08.2019 г.

Обединени патриоти от ВМРО (Пловдив и Смолян) – НФСБ поднесоха венци и цветя свеждайки глави пред подвига на въстаниците от 1903 год. пред паметника на преображенци и гробовете на Пейо и Кольо Шишманови в местността “Хайдушки поляни” следващия ден.

Пейо Шишманов, ръководи Ахъчелебийския революционен район на ВМОРО от 1902 до 1913 год. След кървавата 1901 год. за Ахъчелебийската организация на ВМОРО лично Гоце Делчев идва в Чепеларе и назначава Пейо Шишманов да ръководи среднородопската организация. Само за една година войводата успява да създаде една стройна организация, готова да участва във въстание. След конгреса на Петрова нива където се взема решение за въстание се провежда родопския конгрес в местността св. Дух, където се решава в Родопите да не се вдига въстание, но да се водят четнически действия. През юли 1903 г. четата на Пейо Шишманов напада граничния пункт на Османската граница и навлиза навътре в османска територия. През септември 1903 год. получава писмо от Драмския комитет и през октомври 1903 г. отново влиза в сражения, когато по горното поречие на р. Арда задържа башибозушка орда. През пролетта на 1904 год. подновява военни действия, когато загива братовчед му и знаменосец Никола Шишманов.

Взема участие през Балканската война когато освобождава редица селища до Гюмюрджина.

Вирни се горе