НЗОК определи прогнозните стойности на болниците от Смолянска област

НЗОК определи прогнозните стойности на болниците от Смолянска област

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) публикува годишните прогнозни стойности, определени на болниците за 2012 г. Стойностите са приети от Надзорния съвет на НЗОК на заседание от 28.02.2012 г., съобщиха от касата.

За да има пълна прозрачност са публикувани данните за разпределение на средствата по районни здравноосигурителни каси (РЗОК) и поотделно за всяка болница, която има договор с НЗОК.

Прогнозните бюджети на лечебните заведения в частта за клинични пътеки, медицински изделия и високо специализирани медицински дейности са разчетени за 10 месеца на дейност. За два месеца от четвъртото тримесечие на годината средствата ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

За новите дейности, които НЗОК заплаща тази година за първи път – диализа при терминална бъбречна недостатъчност, диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания и лекарствена терапия, разчетите са направени за 11 месеца. Дейността, извършена през месец декември, както всяка година, ще бъде изплатена със средства от бюджета за следващата година. И за тези дейности при недостиг ще бъдат отпуснати допълнителни средства от резерва на НЗОК, обясниха още от НЗОК.

През месец март в НЗОК се проведоха няколко работни срещи с директори на РЗОК, директори на болници, представители на БЛС, както и експерти от НЗОК. На срещите бяха разгледани прогнозните бюджети на болниците, направен беше анализ на данните и бяха обсъдени възможности за корекции, там където е необходимо, при спазване на общата финансова рамка на заложените в бюджета средства за болнична помощ.

НЗОК напомня, че според Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г. на лечебните заведения в началото на годината се определят задължителни годишни прогнозни стойности, като те могат да се преразглеждат в края на всяко тримесечие, съобразно нуждите и възникналите нови обстоятелства при лечебните заведения за болнична помощ. Тази възможност е определена в Правилата за разпределение на средствата на лечебните заведения за болнична помощ.

За болниците от Смолян цифрите са следните – МБАЛ “Д-р Братан Шукеров” АД, гр.Смолян – 6 965 753 лева, МБАЛ “Проф. д-р Асен Шопов” ЕООД, гр.Златоград – 761 954 лв., МБАЛ “Проф. д-р Константин Чилов” ЕООД, гр.Мадан – 950 666 лева и “СБР-НК” ЕАД – филиал с. Баните – 601 191 лева.

Вирни се горе