Няма задържан за жестокото убийство на Роза Мачокова

Няма задържан за жестокото убийство на  Роза Мачокова

Няма задържан за жестокото убийство на камериерката Роза Мачокова. Половин година след бруталното зверство не се знае кой го е извършил. Това съобщи окръжният прокурор в Пловдив Иван Даскалов.

През лятото в парк до детска градина в квартал „Кючук Париж” безжиненото тяло на 45-годишната жена бе открито рано сутринта от случайни минувачи. Около 6 часа Мачокова отивала на работа в хотел, в който се трудела от години като камериерка. Всяка сутрин пътят на жената минавал през парка. Жертвата бе открита с над 45 прободни рани от нож и с прерязано гърло.

Зверството потресе Пловдив. След два дни издирвателни действия от пловдивската полиция обявиха, че са заловили извършителя на деянието. Клошарят Янко Шандъков направи самопризнания и заведе криминалистите на мястото на убийството. Той дори посочи ножа предмет на престъпението. Шандъков, който преди това е лежал в затвора за убийство по непредпазливост, бе задържан в ареста. В края на годината обаче по решение на прокурор Даскалов Шандъков е освободен с мярка подписка. Причината – липса на доказателства. Въпреки направените самопризнания ексертите са на мнение, че клошарят не е извършил убийството.

Събраните в хода на разследването доказателства не бяха подкрепени от експертизата, освен това нямаше биологични следи нито по жертвата, нито по ножа, до който Шандъков сам ни заведе, каза Иван Даскалов.

Първоначално той твърдеше, че е извършил убийството с въпросния нож, но експертизите опровергаха това негово твърдение.Тяхното категорично мнение бе, че е невъзможно да се извърши убийство с нож и по него да няма никаква биологична следа нито от извършителя, нито от жертвата, обобщи окръжният прокурор на Пловдив.

Прокурорът е на мнение, че Янко Шандъков въпреки всичко е съпричастен към жестокото убийство. Не е изключено той да е бил свидетел и да прикрива някого, смятат експертите. Друга причина за фалшивите самопризнания може да е тази, че след излизането си от затвора Шандъков не е успял да се интегрира в обществото и да се стреми да се върне отново зад решетките.

Вирни се горе