Няма основания за притеснения относно качеството на питейната вода в Златоград и Старцево

Няма основания за притеснения относно качеството на питейната вода в Златоград и Старцево

След подаден сигнал за замърсяване на водите на река Върбица, на телефон 112, на 08.02.2017 г., в 13.20 ч., своевременно е извършена проверка от Общинска администрация Златоград в присъствието на ръководството на Горубсо Златоград. Констатирано е замръзване на хвостохранилището и преливане на води над леда, през чашата на съоръжението.

Образувалия се лед не позволява съоръжението да работи в нормален експлоатационен режим, което е причина, преливащите непречистени води да се вливат директно в река Върбица. От страна на Горубсо Златоград веднага са предприети действия за стопяване на образувалия се леден слой, а по разпореждане на РИОСВ Смолян е преустановена работата на обогатителната фабрика, до нормализиране на ситуацията.

По повод опасенията от замърсяване на водите и провокиране качеството на питейната вода в шахтовите водоснабдителни кладенци, разположени в речното корито в района на Пресека информираме, че веднага са предприети действия от всички компетентни институции – РИОСВ Смолян, Басейнова дирекция Пловдив, РЗИ Смолян, ВиК Смолян, Областна администрация Смолян и Общинска администрация Златоград.

На 08.02. 2017 г. е преустановено подаването на вода от шахтовите кладенци, разположени в коритото на река Върбица, до възстановяване на нормалната експлоатация на хвостохранилището.

Към момента се извършват анализи за качеството на водата от реката в Акредитирана лаборатория гр. Хасково. Първоначалната неофициална информация е, че към 09.02.2017 г., около 24 ч. след постъпване на сигнала, химичния състав на речните води не показва отклонение от нормата.

Анализът на взетите проби от ВиК – Смолян за качеството на питейната вода към 09.02.2017 г. също е в норма.

Информираме жителите на град Златоград и село Старцево, че в момента водоподаване се извършва само от шахтов кладенец от река Неделинска и няма основания за притеснения за качеството на питейната вода.

Общинска администрация се ангажира, текущо да свежда до знанието на местното население, официална информация за резултатите от провежданите анализи за качеството на водите от река Върбица, както и за предприети последващи действия, съобщиха от местната администрация.

Вирни се горе