Нови приоритети в местния парламент на ПП ГЕРБ: За Смолян и гражданите

Нови приоритети в местния парламент на ПП ГЕРБ: За Смолян и гражданите

На 23 октомври гражданите на Смолян казаха „не” на статуквото и взеха първото много важно решение – избраха нов състав на Общинския съвет. На първия тур на местните избори ГЕРБ постигна убедителна победа – 35.25% от гласувалите избраха нашата листа, кандидатите на БСП получиха 30.33% от бюлетините за общински съветници.

С този свой избор гражданите на Смолян оставят в миналото 8-годишната пауза във времето, в което вместо да се работи за града, да се обсъждат идеи и да се гласуват прозрачни решения, със силата на досегашния общински съвет просто се осигуряваше комфортът на местните управници.

Смолян вече има нов местен парламент. Съставът на новия Общински съвет гарантира много и съществени промени в начина на управление:

Сменяме модела – приоритет на Общинския съвет са гражданите на община Смолян Новият Общински съвет ще работи според дневния ред, който задават гражданите на общината – по решаването на техните проблеми, техните местни данъци и такси, по благоустрояването на техните улици и квартали. С избора на нови общински съветници се спира порочната практика мнозинството в Съвета да обслужва политически схеми и да налага решения, които са в полза на ограничени кръгове хора и фирми, много от които дори не са от общината.

Връщаме морала и прозрачността в общината Всеки един член на общинското ръководство никога не трябва да забравя тези две думи – морал и прозрачност. Общинското управление трябва да олицетворява реалното самоуправление, а не да налага политически решения и гласуване напук, както беше досега. Ние ще дискутираме, ще обсъждаме и ще гласуваме решения прозрачно и тези решения ще бъдат ръководени само и единствено от интереса на града.

Диалог с гражданите

Смолян има огромен интелектуален потенциал, който години наред беше загърбван и пренебрегван. Ние ще се стремим да търсим консенсус по наболелите въпроси, като използваме ресурса от идеи на гражданите, браншовите организации и съсловия в града. Всеки един професионалист и експерт в своята област ще бъде добре дошъл със своите предложения. В местния парламент мнението на гражданите вече ще се чува и цени.

Професионалистите на Смолян

В листата на ГЕРБ Смолян има архитекти, икономисти, юристи – мотивирани да работят за града си професионалисти. Техният опит и енергия гарантират, че оттук нататък запретваме ръкави и започваме да действаме бързо, така че да наваксаме изгубеното за града време. Има много натрупани проблеми, които не търпят отлагане. Смолян не може вече да си позволи лукса да използва услугите на външни за града „експерти” и фирми. Професионалистите на Смолян остават тук, за да работят за един по-уютен и успешен град.

Разумно разпределение на средствата

Смолян плаща едни от най-високите местни данъци и такси. Дълговете на общината останаха тайна и по време на последните два мандата и в периода на предизборната кампания. Оттук нататък бюджетът на общината ще се формира и изразходва прозрачно и гражданите на Смолян ще получават отчет за всеки похарчен лев. Местните данъци и такси могат да бъдат намалени, ако общинските средства се управляват разумно и прозрачно.

Нови проекти

От огромно значение сега е изборът на кмет на втория тур на изборите. И ако получим възможността да работим с градоначалник, който има нова и модерна визия за развитието на общината, смело можем да кажем, че започваме мандата на новите проекти – Смолян ще има по-добра инфраструктура и по-успешна местна икономика. Ще има басейн и тенис корт. Новите проекти на града няма да се разпределят и дават на консорциуми от чужди фирми и холдинги. Те ще преминават през обществено обсъждане от гражданите. Обществените поръчки ще се провеждат на светло, а общинарите ще работят с мисъл за местния бизнес – защото местните фирми ще работят по-отговорно и по-качествено.

Това са принципите, по които ще работи новият Общински съвет и това е изборът, който направи Смолян на първия тур. В неделя се завърнаха много студенти, които ясно ни показаха, че искат и ще отстояват своето място в града. Нека отстояваме този избор и на втория тур като изберем кмет, който ще работи за тях, за всички граждани на Смолян.

Вирни се горе