Нови 785 души позитивни на COVID-19, в Смолян са 6

 Нови 785 души позитивни на COVID-19, в Смолян са 6

Рекорден брой починали с COVID-19 у нас за ден

Коронавирусът в България отчете нов антирекорд. Починали са 23 души с COVID-19, заразени са близо 14% от тестваните – 587. Засега обаче не се предвиждат нови мерки срещу разпространението на вируса у нас.

Нови 785 души позитивни на COVID-19 през последното денонощие, в Смолян са 6 души.

Шест са новите регистрирани случая на Ковид-19 в областта – три жени и трима мъже на възраст от 39 до 85г. Те са от общините: Девин – 2; Смолян, Златоград, Неделино и Чепеларе – по 1.

Трима са хоспитализирани в болници в Смолян, Златоград и Пловдив. Сред тях е служител от социално заведение в община Неделино. Предстои да бъдат взети проби за ПСР тестове на служители и потребители. Останалите новозаразени са на домашно лечение със симптоми на респираторна инфекция. Един от тях работи в администрацията на училище от община Смолян, което не налага промяна в учебния процес.

Мъж на 82г. от община Девин, с Ковид-инфекция и придружаващи заболявания, е починал в МБАЛ-Смолян, съобщиха от РЗИ.

Според лекари след множество мутации заразата се разпространява повече. По-притеснителен, според специалистите обаче, е броят на настанените в болници – 1221, а 65 от тях са в тежко състояние.

А от началото на кризата досега общият брой на починалите достигна 915. Засега всички специалисти са категорични, че ново затягане на мерките няма да има, но трябва да бъдат спазвани всички наложени към този момент. Това включва спазване на дистанция, носене на маски на закрито и дезинфекция.

След вчерашния спад на броя на заразените, днес данните ни изненадаха с нов антирекорд.

„В отделните дни може да има доста големи отклонения от случайни фактори, но така или иначе 22-ма починали за 2 или 3 дни е голяма бройка. Тя до голяма степен е свързана с по-големия брой заразени, приети в болници”, обясни пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Въпреки това към този момент няма да има затягане на мерките. „За момента може да се справим и така, но само ако се спазват всички мерки. Ако стигнем стойности каквито имаше в Черна гора, Чехия, ние ще бъдем принудени да вземем същите мерки”, заяви доц. Кунчев.

Друга причина за по-бързото разпространение на вируса е неговата мутация, зави вирусологът Радка Аргирова. „До края на месец юли са описали 1234 мутанта на първия коронавирус”, обясни д-р Радка Аргирова. Мутацията обаче не довеждала до по-сериозни последствия за организма от предшественика си, смята специалистът.

Междувременно се отчита висока смъртност на приетите пациенти с коронавирус в нашите болници –близо 12%. Според медиците обаче лечението, което прилагаме, е на световно ниво.

Вирни се горе