Нова програма за саниране от догодина

Нова програма за саниране от догодина

Хората, чиито блокове ще бъдат санирани по новата програма за енергийна ефективност, няма да участват със съфинансиране. Ще има съфинансиране от 5 или 10%, но то ще бъде поето по други механизми, разработват се 4 варианта. Това заяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред Нова телевизия в коментар на стълба “Зелена България”, който е част от Европейската програма за възстановяване и устойчивост.

За нас е ясно, че ако хората трябва да извадят от джоба си, винаги в един вход ще се намери някой, който да блокира процеса, а ние искаме тази програма да не бъде блокирана и да стартира бързо, обясни министърката. Ще се започне с всички сдружения на собствениците, които имат договори с общините и чиито документи все още са в Българската банка за развитие – имало над 3000 чакащи.

Новата програма за енергийна ефективност ще започне от 2021 г. и ще е много по-мащабна от досегашната. Тя ще включва не само изолация, дограма и подмяна на топлоизолация на покриви, но и възобновяеми източници на енергия като соларните панели, фотоволтаиците и др.

Не става въпрос само за жилищни, но и за промишлени и публични сгради – общински и държавни, за образователна и социална инфраструктура, както и за уличното осветление, обясни Аврамова. И допълни, че многофамилните жилищни сгради са с голям ресурс – над 1,7 млрд. лв.

Вирни се горе