Нова декларация за платени доходи, за които е приложена СИДДО

Нова декларация за платени доходи, за които е приложена СИДДО

Формулярът се подава до 31 март на следващата година, за 2012 г. – срокът е 2 април

До 2 април 2012 г. всички 1, които през 2011 г. са изплатили или начислили доходи на чуждестранни лица (до 500 000 лв. годишно), за които е приложена сключена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО), подават декларация пред НАП. Формулярът се попълва и представя от платеца на доходите, който е задължен да удържа и внася данък при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане и окончателния данък по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Такива доходи са например дивиденти и ликвидационни дялове, лихви, доходи от наем на движимо и недвижимо имущество, авторски и лицензионни възнаграждения, възнаграждения по договори за франчайз и факторинг, възнаграждения за управление или контрол на българско юридическо лице, обезщетения за пропуснати ползи и неустойки, стипендии за обучение в страната и чужбина и др.

Новата декларация се подава за всяка календарна година до 31 март на следващата година в териториалната структура на НАП, където е регистриран или подлежи на регистрация платецът на дохода. Формулярът може да бъде изпратен и по пощата с обратна разписка. Образец на декларацията е качен в интернет страницата на НАП www.nap.bg. Санкцията за неподадена в срок на декларацията е в размер от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 10 000 лв. За 2012 г. срокът изтича на 2 април, тъй като 31 март е почивен ден.

Вирни се горе