Нова алтернатива в лечението на стриктурите на уретера

Нова алтернатива в лечението на стриктурите на уретера

Д-р Александър Кръстанов е първият лекар, който е поставил Allium stent за лечение на стриктура на уретера. Младият медик е от Смолян, но работи в София, син е на уролога д-р Петър Кръстанов.

Д-р Кръстанов, какво заболяване е стеснението или стриктурата на уретера ?

Стриктурата на уретера представлява стеснене участък от лумена на уретера, което смущава нормалното оттичане на урина от бъбрека и предизвиква смущения в дренажа му или хидронефроза. Това заболяване се среща все по-често при хора претърпели инвазивни процедури за лечение на камъни в уретeра (лазарна литотрипсия или екстрахиране на конкремент). По последни данни честотата стриктурите след подобни процедури е между 3 и 11%.

Как се лекуваха до сега пациентите с подобно заболяване?

Методите за лечение могат да се разделят на две основни групи : ендоскопски (минимално инвазивни) и оперативни (отворена операция или лапароскопия). Разбира се пациентите пациентите избират оперативните методи при изчерпване на другите алтернативи. При ендоскопските методи се използва естествен отвор на тялото (уретрата), достига се до стеснения участък и се извършва лазерна ендоуретеротомия или балонна дилатация. Поради незадоволителните резултати от тези методи, се видя нуждата от внедряването на нов метод.

Д-р Кръстанов , Вие сте първият, който е поставил Allium stent за лечение на стриктура на уретера. Разкажете малко повече за този нов вид стент.

В действителност Allium sefl-expanding ureteral stent е нов за България. Той е подобен на сърдечните стентове, т.е. той се отваря като мрежа вътре в уретера малко над и малко под мястото на стеснението. Изграден е от нитинолова мрежа покрита с полимерна обвивка, която предотвратява срастването на стента с лигавицата на уретера.

За какви пациенти е подходящ и колко време може да остане в човешкото тяло?

Този вид стент е подходящ за всички пациенти със стеснение на уретера , както и за пациенти, на които им предстои лъчетерапия , с цел да се предотврати пост-радиационно стеснение.

Вирни се горе