Нов социален проект стартира в община Мадан

Нов социален проект стартира в община Мадан

Община Мадан в партньорство с Агенцията за социално подпомагане от утре стартира реализацията на проект „Нови възможности за грижа”, схема „Нови алтернативи”. Дейностите по проекта предвиждат предоставяне на услугата «Личен асистент» като целта е подобряване достъпа не само до социални, но и до здравни услуги на хората с увреждания. Заявления от кандидат-потребителите и кандидатите за лични асистенти /по образец/ ще се приемат от 27.03.2015 г. до 09.04.2015г. Към заявлението по образец и задължителното приложение към него се прилагат следните документи:

документ за самоличност (за справка); за дете – удостоверение за раждане (копие);

документ за самоличност на законния представител – родител, настойник, попечител (за справка);

експертно решение на ТЕЛК/ НЕЛК (копие); протокол на ЛКК, актуална епикриза, етапна епикриза или друг медицински документ, доказващ, че кандидатът е с ограничения или в невъзможност за самообслужване (копие);

удостоверение за настойничество/попечителство (копие);

заповед/съдебно решение за настаняване на дете в семейство на близки или роднини или приемно семейство по чл. 26 от Закона за закрила на детето (копие).

В рамките на проекта ще се извърши оценка на потребностите на подалите заявления лица с увреждания, въз основа на която ще се формира индивидуален бюджет за ползване на услугата и ще се извърши подбор на най-нуждаещите се потребители. Индивидуалните оценки на потребностите на кандидат-потребителите на услугата „Личен асистент" ще се извършват в дома им от служители на дирекция „Социално подпомагане"- Мадан. Лицата, които желаят да бъдат „Лични асистенти” подават заявление в общината в същия срок – от 27 март 2015 г. до 9 април 2015г. Към заявлението се прилагат следните документи: документ за самоличност (за справка); автобиография; документи за придобитата образователна степен и съотносима за длъжността „личен асистент" квалификация; служебна бележка от месторабота (ако кандидатът работи); служебна бележка от учебно заведение (ако кандидатът учи); пенсионно разпореждане (само за кандидат, който е придобил право на професионална пенсия за ранно пенсиониране и е в трудоспособна възраст); копие от удостоверение за преминато обучение по операция „Алтернативи" по Оперативната програма «Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.» За лични асистенти по проекта могат да кандидатстват лица в трудоспособна възраст или лица, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по реда на чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване и са: безработни лица; трудово заети лица: наети или самонаети, които могат да извършват допълнителен почасов труд; неактивни лица (студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране – в трудоспособна възраст), които могат да извършват допълнителен почасов труд. Проектът е с продължителност 13 месеца, а срокът на предоставяне на социалната услуга „личен асистент" – до 10 месеца.

Основна цел на проекта е превенция на зависимостта от институционален тип грижи, подобряване качеството на живот на деца и възрастни хора с увреждания и тежко болни лица с ограничения или в невъзможност за самообслужване и създаване на възможности за социално включване.

Целеви групи са:

Хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване;

Хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване;

Семейства на деца, с увреждания;

Самотно живеещи тежко болни лица.

Образец на заявление и подробна информация може да получите в Общинска администрация – Мадан.

Вирни се горе