Нов европейски закон ще отвори повече честоти за мобилен интернет

Нов европейски закон ще отвори повече честоти за мобилен интернет

сряда Парламентът даде категоричната си подкрепа за плановете, които ще ускорят разпространението на мобилен интернет на територията на ЕС. В същото време, европейските депутати настояват ЕС да бъде по-решителен в действията си и да заеме ролята на световен лидер в тези технологии.

Осигуряването на достъп до високоскоростен широколентов интернет за всички европейски граждани и компании, включително и тези, намиращи се в отдалечени и селски райони, е невъзможно без безжичен интернет, който се нуждае от специални радиочестоти за непрекъсната връзка. Това условие трябва да бъде изпълнено чрез разпределение на “цифровия дивидент” – радио честоти, които ще бъдат освободени, когато държавите членки преминат от аналогова към дигитална телевизия.

Първата политическа програма за радиочестотния спектър (основен компонент на Цифровата програма за Европа) цели осигуряване на достъп до интернет на територията на целия ЕС до 2013 г. и достигане на високоскоростна връзка от поне 30 Mbps до 2020 г. Така ще се преодолее “дигиталната пропаст”, все още съществуваща между гражданите на различните региони.

Независимо, че разпределението на радиочестотите попада в обхвата на националните правомощия на държавите членки, съществува необходимост от въвеждането на правила на европейско равнище, регулиращи разпределението на радиочестотния спектър между доставчиците и потребителите на интернет. Програмата за радиоспектъра ще подпомогне координацията на използването му и ще гарантира максималната му гъвкавост и достъпност. Според редица изследвания, преносът на данни по мобилните мрежи нараства значително, като търсенето се удвоява всяка година. С това темпо, неговото увеличение между 2009 и 2014 г. ще достигне 40 пъти.

“Искам Европа да има най-добрия капацитет за широколентов достъп и най-бързите скорости, защото така ние ще бъдем източник на развитието на всички нови услуги от ключово значение за модерната икономика. Искам новото поколение на Google, Yahoo, Apple и всички други компании, символ на конкурентоспособност и иновации, да бъде в Европа.” Това заяви докладчикът по въпроса Gunnar H?kmark (ЕНП, Швеция) в рамките на пленарния дебат в понеделник.

Парламентът изрази подкрепата си за проекта при гласуването на изменения текст в сряда, който беше приет с 615 гласа “за”, 26 гласа “против” и 16 “въздържали се”.

800 MHz – честота за мобилен интернет от 2013 г.

Според плановете на Комисията, държавите членки трябва да направят възможно използването на радиочестотната лента 800 MHz за хармонизирана употреба на безжични широколентови услуги до 1 януари 2013 г. Парламентът прие изменение, което допуска държавите членки да поискат отлагане на приложението на новото законодателство до края на 2015 г., дори и в по-дълъг срок, ако срещат проблеми с трансграничното координиране на честотите със съседните страни.

Депутатите настояват ЕС да бъде дори по-решителен в действията си след 2013 г., осигурявайки възможността за използване на радиочестотни ленти от 1.5 GHz и 2.3 GHz. докато спектърът, отпуснат за пренос на мобилни данни, трябва да достигне не по-малко от 1200 MHz до 2015 г. Освен това, Комисията трябва да наблюдава технологичното развитие и ефективността на употребата на радиоспектъра, ако има необходимост от хармонизирането на допълнителни честоти (като радиочестотна лента от 700 MHz) за осигуряване на достъп за нови потребители или услуги.

Министрите на държавите членки ще обсъдят законодателното предложение на 27 май. Засега обаче европейските съзаконодатели (ЕП и Съвета) все още не са постигнали споразумение върху финалния текст на предложението.

Вирни се горе