Нито една европейска програма не може да осигури финансиране за геотермалната вода в Златоград

Нито една европейска програма не може да осигури финансиране за геотермалната вода в Златоград

По нито една европейска програма община Златоград не успява да намери финансиране за проекта за оползотворяване на геотермалната вода. Необходимите средства за изпълнение на проекта са в размер на около 15 млн. лв., сума, която е непосилна и за държавата, според кмета на община Златоград Мирослав Янчев. Родопската община разполага с вода с температура 92 градуса, а проекта касае интегрираното използване на минералната вода.

„Това, което ме радва е, че приоритет за следващия програмен период е да се даде превес точно на такива проекти, за да се развиват работни места, да се създават условия за развитие на бизнеса. Нашият проект за геотермалните води касае оползотворяването на този ресурс в две направления – първо да бъдат отоплени осем обществени сгради, с тенденция да се увеличава техния брой и второ развитие на балнеологията“, каза кметът Мирослав Янчев. Той уточни, че е вече е изпълнен сондажът в река Ерма, направени са редица изследвания и водата, която може да се използва е с капацитет 26 литра в секунда – достатъчно количество да развитие и на балнеологията и на отоплението.

„Перспективата за Златоград е добра, ако бъдат осигурени тези 15 млн. лв. Имаме готов работен проект, актуализиран многократно и в момента сме на етап търсене на финансиране. Говорим за реални очаквания, а не за невъзможни неща. Това е мой приоритет“, каза кметът на община Златоград Мирослав Янчев.

Вирни се горе