Николай Вълканов: Затваряме цикъла на производство, правим и балнеология

Николай Вълканов: Затваряме цикъла на производство, правим и балнеология

Всеки момент “Минстрой холдинг” ще получи две нови концесии за добив на оловно-цинкова руда в района, каза наскоро в Златоград собственикът на холдинга инж. Николай Вълканов. В рудниците “Шахоница” и “Печинско” трябва да заработят 800 души, други 650 миньори пък щели да бъдат назначени в маданския рудник “Върба-Батанци”. За него през май т. г. заедно с КЦМ -Пловдив са получили концесия за добив. По думите му там вече се изпълнява програма по отводняване, която приключва до средата на декември. Това е 40 км подземна мрежа и дружеството е подготвено за значителна инвестиционна програма, отнасяща се за един голям район от Златоград до Рудозем. Между 5-6 хил. т месечно ще е производството на оловно-цинков концентрат, или около 60 хил. т годишен добив.

Според Вълканов такова постижение не е постигано в рудодобива тук от времето преди приватизацията (1998 г.), когато са работили всички рудници в района. И допълва, че са доставени нужните вагони и други машини, както и предпазното оборудване. А в маданските мини ще се внедрят нов вид самоходни машини, които няма да се движат по сегашните релси.

„Имаме осигурено финансиране от 20 млн. лв., няма да търся тепърва средствата, казва инж. Вълканов. – Това ще се случи в рамките на следващите две години, когато ще приключи изцяло пускането на всички нови рудници”.

За обогатителните фабрики в Рудозем и Златоград бизнесменът казва, че през последните шест месеца са пуснати четири нови мелници в Рудозем, заделена е и специална инвестиция в надграждането на хвостохранилището там.

„Така ще затворим производствения цикъл и ще имаме дългосрочна работа със заети около три хиляди души в региона – миньори и спомагателен персонал”.

Той информира още, че доказаните запаси на руда са до 2-3 млн. т на рудник или около 15 млн. т запаси, което е достатъчно за работа 30 години напред. Ще се правят обаче и нови разкрития и сондажи и работата ще се увеличава.

Относно плановете си за геотермалните находища в Ерморечието, Вълканов разчита на правителството да продължи спрения проект за докарване на водите в Златоград.

В Златоград има много хотели и с минералната вода ще направим отопление както на тях, така и на няколко обществени сгради”. Тази вода може да се използва и за производство на електроенергия, както и за балнеология. Според това, което съм чувал, казва Вълканов, вече са осигурени средствата за проучвания и сондаж и през 2013 г. може да се започне работа.

Вирни се горе