Николай Мелемов, кмет на Смолян: Свободният дух на Рожен ни събра днес

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Свободният дух на Рожен ни събра днес

Съборът на Рожен 2019г. бе открит днес с над 200 гайдари, които огласиха Роженските поляни и дадоха старт на тридневния фестивал, който събира хиляди в сърцето на Родопите. Началото бе дадено с изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Мария Бечева и гайдаря Илия Учиков от Чепеларе и космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

„Добре дошли в Орфеевото царство на свещената за родопчани местност на връх Рожен. Мнозина казват, че Родопите е планина с дух, защото тук живеят гостоприемни и добри хора, защото тук са запазени традициите, обичаите, защото природата е прекрасна и има невероятни гозби.Три дни всички вие ще усетите това, три дни Рожен ще бъде България“, каза при откриването кметът Николай Мелемов. Той отбеляза, че през 1898 година, преди 121 години, свещеникът на село Соколовци Ангел Инджов отправя прошение до граничните власти поне за един да отворят границата за празника на св. Пантелеймон. Още същата година, при параклиса св. Кирик и Юлита се събират българите от двете страни на границата – от свободна България и останалите, които са под османско владичество до 1912 г. „Затова Рожен е велик и свещен, защото е символ на обединението на българите, независимо от границите, които ги разделят. Може би някои от вас не знаят, че Рожен е молитвена местност с множество параклиси. Затова ще помоля всички вас, дошли от близо и далеч, всеки по своему, всеки към Бога, на който вярва, да отправи своята молитва за благоденствието на България – за обединението на нашата нация, за мир и спокойствие, здраве и благоденствие. Да благодарим на предишните поколения за оставените ни традиции, да се гордеем и благодарим, че имаме привилегията да се родим българи. Свободният дух на Рожен ни събра днес , за да бъдем по-сплотени и силни в името на България“, подчерта градоначалникът.

Поздрав към съборените отправи и председателят на Сдружението “Рожен-наследство в бъдещето” Симеон Караколев. На събитието при откриването присъстваха още депутати, областният управител Недялко Славов, председателят на ОбС Смолян инж. Данчо Киряков, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, кметът на община Девин Красимир Даскалов, кметът на община Баните Милен Белчев и др.

"Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите кабагайди, които чухме днес, заедно могат да разлюлеят една непоклатима планина, така ние всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на националния събор в Рожен. „Ние българите, тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и непреходни ценности, защото Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница на родопската приказка от дълговечната българска история. Някога тук, на тези поляни, са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена, да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души“, каза в словото си държавният глава Румен Радев. Той подчерта, че България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. Президентът пожела на всички да изживеят и запомнят това събитие като празник на нашата българска родова памет и като жив извор на българското единство. Държавният глава даде началото на събитието със звън на родопски чанове.

Над 3500 изпълнители от всички фолклорни области в страната ще пеят, танцуват и свирят на четири сцени на Роженските поляни в трите дни на събора. На Роженска сцена ще бъде представена за първи път и авторската фолклорна песен, посветена на освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов. Изпълненията на участниците в Националния фолклорен конкурс са на фона на 320-метрово българско знаме, разгърнато на поляните. Изложения на продукти от български ферми, занаятчийски произведения, етнографски и музейни изложби също са включени в програмата на събора.

Тази вечер ще има гала спектакъл "Рожен е България”. В събота ще се проведе Родопската вечер, в която ще участват изявени родопски изпълнители – Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, ФА "Родопа” , 100 каба гайди, 101 каба гайди и др. За първи път ще участват 5 фолклорни групи от бесарабски българи от Украйна. Ще има и конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия.

На събора има 170 еко тоалетни, около 15 мобилни бани и 80 мивки. Има специална зона за палатков лагер и паркинг зона. За да се облекчи трафика е препоръчително гостите на събора да използват обществения транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе. Автобусите се движат през половин час.

В събота гост на събитието ще бъде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Организатори на Роженския събор са община Смолян и Сдружение “Рожен-наследство в бъдещето”.

Вирни се горе