Недоволство в Лъкавица: Жителите не искат възстановяване на мюсюлмански молитвен дом

Недоволство в Лъкавица: Жителите не искат възстановяване на мюсюлмански молитвен дом

Опит да бъде възстановен изоставен стар мюсюлмански молитвен дом предизвика недоволство в малкото родопско село Лъкавица. Местните хора са подготвили петиция с призив към държавните институции да спрат проекта, съобщи бТВ.

Родопското село Лъкавица има 16 постоянни жители. Всички те са възмутени от намерението на мъж от сирийски произход да възстанови изоставения от близо 70 години молитвен дом. Преди няколко месеца дошъл в селото с хора от мюфтийството и започнал да снима имота. Гостите обяснили, че с дарени средства от чужбина ще ремонтират сградата.

“Сириецът го попитахме с каква цел иска възстановява сградата, на кого – като няма хора? След някоя година няма да има никой – само прасета, елени и мечки… И той казва най-нагло: На мен!”, обясни Галя Мешева.

Здравко Карастоянов добави, че за 47-те му години не помни някой да е идвал да се моли или да прави каквото и да било. Друг жител на Лъкавица обясни, че в района не се знае турски, няма турски имена и “Ходжа да дойде не можеш да го разбереш.”

В Лъкавица нито един имот няма нотариален акт. Местните хора твърдят, че сградата е построена от местни хора върху два частни имота. И след като днес техните наследници не желаят възстановяването на мюсюлманския молитвен дом, техният избор трябва да бъде уважен и имотът да не се предоставя на мюфтийството.

Трайчо Мешев, който е кметски наместник на Лъкавица допълни, че имотът е строен преди 200 години на обществени, трудови начала от наши прадеди, без да има никакъв документ за него.

Местните се притесняват, че се прави опит да бъде подменена идентичността им на българи.

Галя Мешева добави: „16 човека живеем постоянно в селото. И сме против това да се възстановява за джамия. Селото е било потурчено преди години, но вече няма никого.

Потърсихме по телефона мъжа от сирийски произход, който иска да възстанови мечита в село Лъкавица. Той категорично отказа да застане пред камера и заяви, че хората искали да има действащ молитвен дом. Не пожела да каже кои са тези хора.

В община Лъки признават, че в архивите липсват приложени копия на документи за собственост на стария молитвен дом и имота около него. “Към момента няма представен към заявлението нотариален акт. Освен това планът е неодобрен кадастрален план от 95-та година, там има разписен лист, в него имот номер 7 е записан като “мечит”” посочи Йосиф Чукулов, главен специалист “Архитектура и незаконно строителство” в община Лъки.

Хора от общината дошли и заснели имота около мечита, за да улеснят чуждите гости да влязат във владение. И това възмущава местните хора. „Те по принцип искат да си направят заснемането на имота и да си направят ремонт. Такъв е бил разговорът между нас. Не би трябвало да има напрежение, защото в крайна сметка аз си върша служебните задължения" обясни инж. Валентин Симеонов, кмет на община Лъки.

Хората от Лъкавица вече са подали жалба в пловдивския административен съд, но съдията решил, че тя е неоснователна:

“Искаме да чуят господа депутати, господа министри, господа прокурори: Не ни продавайте на чужди хора, заедно със земята”, апелира Мешева.

Районният мюфтия на Пловдив Танер Вели призна, че имотът не разполага с нотариален акт. Според него организираната подписка против възстановяването на молитвения дом не е дело на местни хора. “От местните хора не съм чул и не вярвам да има от тях. От други източници съм чул, че подписката е събрана от град Лъки, а не от самото население”, каза той.

Вирни се горе