Небесният покровител на България бе призован с молитви в Девин

 Небесният покровител на България бе призован с молитви в Девин

На земния ангел св. Йоан Рилски Чудотворец бе посветен празникът днес -19 октомври – в едноименната църква в град Девин. На този ден Църквата отбелязва важен факт – тържественото пренасяне на мощите на светеца през 1195 г. по времето на цар Асен Първи от Средец във Велико Търново, тогавашната столица на България, където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир, който носи за патрон неговото свято име и сега неговите свети мощи почиват там.

На храмовия празник в Девин тържествената света Литургия отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. С него бяха председателят на църквата протойерей Тодор Веселинов и иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ в Смолян заедно с гостуващия хор от същата църква с диригент Росица Казалиева. Като помощници служиха иподяконите Валери, Илия и Иван.

Множество от вярващи девинци, гости и туристи в града се стече на празника, за да бъде почетен подобаващо най-големият български светец-отшелник, небесен покровител на българския народ и славен застъпник пред Бога за България. По време на богослужението бяха осветени петохлебия за здраве и благополучия, извършено бе свето Причастие, а след това с лития бе понесена иконата на св. Йоан Рилски Чудотворец и с нея вярващите обиколиха храма.

Обръщайки се уважително към множеството, архимандрит Висарион преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за мир и благоденствие. От свое име той поздрави всички с празника и призова по молитвите и застъпничеството на св. Йоан Рилски сред хората да цари разбирателство и взаимно уважение, да укрепват вярата и надеждата в сърцата им.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Презвитера Таня Шикова

Вирни се горе