Не сме здрави, за да се пенсионираме по-късно

Не сме здрави, за да се пенсионираме по-късно

Удължаването на възрастта за пенсиониране у нас не е много подходяща мярка и ще се отрази неблагоприятно върху населението, коментира за БТА националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

Ние не сме здрава нация,

боледуваме често още в работоспособна възраст, допълни тя.

Според проф.Миланова увеличаването на възрастовата граница за пенсиониране ще се отрази неблагоприятно на хората, които страдат от хронични болести. До достигане на възрастта за пенсия, голяма част от тях вече ще бъдат инвалиди и пенсионери по болест.

Обществото ни е много болно и предвид стреса, под който живеем, тази мярка е крайно неподходяща. Според анализ на психичното здраве на българската нация пет от десетте основни хронични болести, които водят до инвалидизация, са психични. Тези болести не водят до смърт, но са тежки и хронични, нарушават качеството на живот и водят до инвалидизация, уточни проф. Миланова. периодичната депресия,

която заема 10,7% от общата заболеваемост, както и алкохолизмът – 3,3%.

Психичните заболявания, водещи до инвалидизация, заемат 28% от общата заболеваемост, смъртността при тях е 1,4% от общата смъртност.

Проблемът с инвалидизацията от своя страна води до голяма загуба на икономическа продуктивност и социален капитал, отбеляза проф. Миланова. Тя посочи, че у нас заболеваемостта от психични разстройства е по-голяма отколкото в други европейски страни и обществото ни боледува много по-тежко, защото условията на здравеопазване са лоши.

За общества, които имат добро здравеопазване и добро качество на живот, 65-годишната възраст за пенсиониране е напълно нормална, това е възраст, в която хората все още се работоспособни, смята проф. Миланова.

В България здравеопазването е длъжник на населението, тъй като през годините не е направено достатъчно, за да се създават условия за адекватно медицинско обслужване, допълни тя.

Вирни се горе