Назначиха психолог в Бюрото по труда в Смолян

Назначиха психолог в Бюрото по труда в Смолян

Агенцията по заетостта, в качеството си на обществен посредник на пазара на труда, предприема целенасочени действия към подобряване качеството на предоставяните посреднически услуги по заетост на търсещите работа лица.

През 2013 г. национална програма „Активиране на неактивни лица” бе изменена и разширена с компонент „Психологическо подпомагане, мотивационно обучение и консултиране на безработни лица”. Индикатор за успешното изпълнение на компонента е 45 регистрирани безработни лица с висше образование по специалности в областта на педагогическите, хуманитарните, социалните, стопанските и правните науки да бъдат назначени по Програмата като психолози или мениджъри на случай (кейс-мениджъри) в бюрата по труда, в следното съотношение – 35 лица на длъжност „Психолог” и 10 лица на длъжност „Мениджъри на случая” (кейс-мениджъри).

Целта на допълнителния модул по Програмата е осигуряване на професионална подкрепа за безработните от уязвимите групи на пазара на труда при търсене и започване на работа, както и стимулиране на активното поведение на безработните лица чрез организиране и провеждане на мотивационни обучения, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Към момента в бюрата по труда са назначени:

  • 28 психолози в градовете: Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София, Ботевград, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Варна.

  • 10 мениджъри на случай в градовете: Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Враца, Пловдив, Русе, Стара Загора и София.

Психолозите, назначени по Програмата, самостоятелно или като част от консултантски екип, ще предоставят услуги по психологическо подпомагане и мотивиране на безработни лица за активно поведение на пазара на труда.

Вирни се горе