Найденов планира драконовски мерки срещу некачествените храни

Найденов планира драконовски мерки срещу некачествените храни

Според земеделския министър по-високите глоби ще дисциплинират производителите

“След една година работа на Агенцията по храните установихме, че глобите са респектиращи, но не са достатъчни. Затова трябва да бъдат драконовски”. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред БНТ.

“В кухните на най-лъскавите ресторанти, в детските години – храни, където съсредоточихме контрола, откриваме продукти с неизвестен произход или с изтекъл срок на годност. Продължаваме да констатираме същото и в курортите, това може да ни развали почивката или да развали имиджа на България”, посочи министърът.

“Глобите на Агенцията по безопасност на храните за негодни храни трябва да бъдат огромни, а санкциите драстични и предстои да бъдат вдигнати от 500 лв. на 10 хил. лв.”, заяви Найденов. „За един производител 500 лева може да са нищо, но 10 хиляди вече са нещо. Тези глоби и рестрикции не бъркат в джоба на потребителя, а правят по-дисциплинирани производителите", каза министърът.

Така Найденов коментира информацията, публикувана във в. “Сега” за подготвяните промени в закона за храните. Промените в закона за храните предвиждат всеки, който използва добавки, ароматизанти или разтворители, които не са разрешени или са значително по-високи от определените, да бъде наказван с до 1500 лв., вместо с досегашните до 500 лв. Глобата скача до 2500 лв., ако нарушението е извършено повторно. Три пъти се увеличава и санкцията за нарушения, свързани с рекламата и поставянето на етикети на храните. Те ще се наказват с до 3000 лв., вместо досегашните до 1000 лв. Който произвежда или търгува храни в нерегистриран обект, ще се наказва с до 10 000 лв. в зависимост от това дали нарушението е извършено за първи път. Досегашната санкция за подобно провинение, предвидена от Закона за храните, бе до 4500 лв.

Ще бъде въведена още една забрана за продуктите, които съдържат растителни мазнинни и заблуждават хората, съобщи земеделският министър. „Ние ще вървим напред не само по отношение на глобите за некачествените храни, ще забраним „млечен продукт" да се казва „млечен продукт" ако съдържа растителни мазнини, защото заблуждава хората". Найденов посочи, че палмовото масло е близо 10 пъти по-евтино от млякото и поради тази причина някои производители посягат към този заместител, но той вреди на нашето здраве, подчерта той. “Да мислят!” – така министърът отговори на въпроса как ще се наричат храните, които съдържат растителни мазнини.

“Нека да бъда герой на първа страница, но да постигна някакъв ефект”, заяви Найденов.

Вирни се горе