Написано от Вас : КЗК напомни: Банките могат да избегнат санкция, ако признаят за картел

Написано от Вас : КЗК напомни: Банките могат да избегнат санкция, ако признаят за картел

В съответствие с приетата Програма за освобождаване или намаляване на санкции, всяко предприятие може да се освободи напълно или частично от санкция, ако предостави доказателства за участието си в картел.

Това се казва в обширно обръщение до медиите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по повод големия интерес и множеството коментари, които предизвика решението на регулаторния орган да започне разследване срещу банковия сектор у нас.

Проучването по производството е в начален стадий на събиране на доказателства и всяка информация, постъпила по него, ще допринесе значително за изясняване на фактическата обстановка по случая, посочват от комисията, която отнесе множество критики от банкери заради случая.

От КЗК освен това казват, че до момента са получили и много информация от частни лица, които изпращат сигнали и информация във връзка с разследването. Тези сигнали се предвижда да бъдат включени към останалите доказателства, които комисията събира.

Именно с цел събиране на доказателства преди десетина дни служители на комисията извършиха проверка и изземване на документи от офиса на Асоциацията на банките в България (АББ). Оттам реагираха остро на тези действия, като ги определиха като неоправдана с нищо демонстративна показност. Същата позиция споделиха и от централната банка.

Вирни се горе