Намалява броят на водените на отчет в ДПС малолетни и непълнолетни през последните пет години

Намалява броят на  водените на отчет в ДПС малолетни и непълнолетни през последните пет години

Малолетни и непълнолетни лица, водени и заведени на отчет и преминали през детските педагогически стаи (ДПС) за извършени от тях противообществени прояви и престъпления

По данни на НСИ през 2012 г. броят на водените на отчет в ДПС малолетни и непълнолетни лица е 80 – най-ниският за последните пет години. За сравнение, през 2008 г. той е бил 104 лица, през 2009 г. – 120, през 2010 г. – 98, и през 2011 г. – 95 лица.

Броят на малолетните и непълнолетните, заведени на отчет в ДПС за първи път през 2012 год. е 28 лица. При анализа на водените на отчет в ДПС малолетни и непълнолетни лица през 2012 г. се наблюдава следното: 86.2% от водените на отчет са от възрастовата група 14 – 17 години, а тези на възраст 8 – 13 години представляват 13.8% от общия брой на водените на отчет в ДПС. Сред лицата, водени на отчет в ДПС, преобладават момчетата. Броят им през 2012 г. е 72 (90.0%), докато малолетните и непълнолетните момичета са 8, или 10.0%. Учащи са били 58 малолетни и непълнолетни лица, или 72.5%.

В криминогенна семейна и криминогенна приятелска среда са живели 11 (13.8%) малолетни и непълнолетни. Не са учили и не са работили 8 малолетни и непълнолетни, или 10.0%.

Противообществени прояви

Малолетните и непълнолетните, преминали през ДПС за извършени противообществени прояви през 2012 г., са 115. Малолетните и непълнолетните момичета са 33, или 28.7%, докато при момчетата този дял е 71.3% или 82 лица. За „употреба на наркотични вещества” през ДПС са преминали – 6, или 5.2% от. малолетните и непълнолетните, а за „бягство от вкъщи“ – 5 лица, или 4.3%.

Извършени престъпления

През 2012 год. броят на малолетните и непълнолетните лица, водени на отчет в ДПС за извършени престъпления е 64. Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни. Извършителите на кражби са 29 лица, или 45.3% от всички лица, водени на отчет в ДПС за извършени престъпления. Извършители на кражби от домовете са 20.7% (6 лица), на кражби от магазини или други търговски обекти – 20.7% (6 лица), на взломни кражби – 13.8% (4 лица). Броят на лицата, регистрирани за унищожаване и повреждане на имущество е 11 (17.2%), за престъпления, свързани с наркотици 5 лица, или 7.8%.

Пострадали от престъпления

Пострадалите от престъпления малолетни и непълнолетни лица през 2012 год. са 4 момчета.

Основните характеристики на малолетните и непълнолетните с наложени възпитателни мерки през 2012 г. са следните: Малолетните лица са 23 (26.7%). Непълнолетните лица са 63 (73.3%). Момчетата са 73 (84.9%).

66.3% от малолетните и непълнолетните, на които са наложени възпитателни мерки, са с основно образование и 33.7% са с начално или незавършено начално образование. От всички малолетни и непълнолетни с наложени възпитателни мерки с двамата родители са живеели 59.3%, само с единия родител – 23.3%, в домове за деца, лишени от родителски грижи – 10.5%, а при роднини или приятели – 7.0%.

Методологични бележки

Статистическите данни за противообществените прояви на малолетните и непълнолетните лица са разработени на базата на годишни данни, получавани от местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Обект на наблюдението е дейността на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Единици на наблюдение са малолетните и непълнолетните извършители на противообществени прояви и престъпления. Противообществената проява е деяние, което е общественоопасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави. На извършителите на противообществени прояви се налагат възпитателни мерки съгласно Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Детските педагогически стаи са специализирани заведения, които участват в превенцията на престъпността и противообществените прояви, извършени от малолетните и непълнолетните. В броя на водените на отчет в детските педагогически стаи през годината се включват всички малолетни и непълнолетни, извършили престъпления и/или противообществени прояви; осъдени за престъпления от общ характер; освободени от поправителните домове (ПД), възпитателните училища интернати и от социално-педагогическите интернати (СПИ). Малолетните и непълнолетните се водят на отчет за срок от 2 години, след което се снемат от отчет, ако през този период не са извършили повторно противоправни деяния. В броя на заведените на отчет в ДПС през годината се включват всички малолетни и непълнолетни, които са били новозаведени на отчет в ДПС през годината за извършени престъпления и/или противообществени прояви; осъдени за престъпления от общ характер; освободени от ПД, ВУИ и СПИ.

В броя на преминалите през ДПС се включват всички малолетни и непълнолетни, които са извършили незначителни деяния, за които еднократната намеса на полицейски органи е била достатъчна и няма основания за тяхното завеждане на отчет в ДПС. Допълнителна информация относно методологията и данните от наблюдението за дейността на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните е публикувана на интернет страницата на НСИ – http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=25.

Вирни се горе