Награждават чешмари по време на събора в Доспат

Награждават чешмари по време на събора в Доспат

Над 60 са чешмарите, които по време на събора в Доспат ще получат грамота от кмета на община Доспат, съобщи Веселин Калфов, секретар на общината.

С почетния знак на общината ще бъде удостоена Ловно-рибарска дружинка „Доспат”. Нейните членове са построили ловен заслон с камина, течаща вода в близост до чешмата на известния чешмар Велин Терзиев, известна като “Терзиевата чешма”. Съоръжението е построено през 2015/2016-та година.

С грамоти ще бъдат удостоени и участниците в традиционния Фестивал на народното творчество, каза още секретарят на общината. Официалното откриване на празника на община Доспат е предвидено за 11 часа в събота на голямата сцена, след което стартира първия ден от фестивалната част.

По традиция кмета на община Доспат по време на празника на община Доспат награждава дейци на културата, творци, художници и писатели, които имат принос в духовното и културно обогатяване на историята на общината.

За тази година по предложение на Комисия към Общинска администрация – Доспат с почетния знак на Общината ще бъдат наградени:

По случай 90 годишния юбилей на НЧ „Иван Вазов” – гр.Доспат кметът на община Доспат награждава Читалището с почетния знак на Общината.

Даниел Кърцов от с.Барутин – художник, педагог. Картините на Даниел Кърцов са изпъстрени с пейзажи от общината, особено с гледки от величествения язовир „Доспат”. Г-н Кърцов е бил дългогодишен учител, преподавал е в с.Барутин и в гр.Доспат.

Ивайло Коцакев, с.Змейца, община Доспат – Ивайло Коцакев има 42 години зад гърба си стаж като секретар-библиотекар в НЧ „Хр.Ботев” – с.Змейца. Читалището в с.Змейца има една от най-богатите музейни сбирки с материали и пособия от фолклора на селото, съхранени през годините благодарение на Ивайло. Към музейната сбирка интерес проявяват туристи както от страната, така и от чужбина.

Лидия Делибашева, с.Барутин, община Доспат – Г-жа Делибашева дълги години е била библиотекар-секретар в НЧ „В.Коларов” – с.Барутин. Приносът й към културата е голям: музейната сбирка в Читалището, запазване на традиции и обичаи в Барутин, като например обичая „Гергиден”, многобройни възпитаници в ръкоделие от клубовете, които е организирала и провеждала през годините, изработване на уникални терлици, изделия от бита на Барутин, които ги е показвала на изложби по време на различни форуми във и извън общината и страната. По този начин се е популяризирал фолклорът от с.Барутин.

Група „Змейчани”, с.Змейца с р-л Емил Пехливанов За група „Змейчани”, с.Змейца можем да кажем само едно: те прославиха с.Змейца и община Доспат с изключителното си творчество, излъчване и присъствие. Показаха на света талантите си, красивите носии от Змейца, показаха, че народната музика и фолклор са безценни и вечни.

Румен Родопски, Румяна Попова, Гуна Иванова, Савка Сариева, Николай Славеев ще пеят на Празника на Общината, а отделно много фолклорни групи в събота и неделя ще пеят и танцуват на фона на втория по големина язовир “Доспат”.

Вирни се горе