Над два килогарама наркотици са иззети за една година в Смолянско

Над два килогарама наркотици са иззети за една година в Смолянско

Окръжният прокурор Тодор Деянов и директорът на полицията комисар Николай Димов представиха отчета на Прокуратурата за 2016 година.

Над два килограма наркотици и 247 стръка марихуана са иззети през миналата година в област Смолян. Данните съобщи на брифинг обвинител №1 прокурор Тодор Деянов. „Резултатите по делата са много добри, касаещи наркотичните вещества, но тревожното е, че увеличението им е многократно. Повечето от тях са бързи и незабавни производства”, съобщи Тодор Деянов.

За 2015 г. иззетата марихуана е само 233 гр., а за 2016 г. – 1 372 грама. Стръковете канабис от 50 са се увеличили на 247. Количеството на иззетия метамфетамин и амфетамин също е нараснало. За разлика от предходни години вече има и засечен кокаин – 0,47 гр., както и екстази 2,4 грама, посочи окръжния прокурор.

„От януари 2016 г. започнахме ежемесечни срещи с полицията, набелязват се мерки и както виждате, резултати има. Даваме си сметка, че не можем да се справим на сто процента с този проблем. Последните години употребата на наркотични вещества е нараснала многократно. Смолян беше спокоен район дълго време, но през последните години нещата излизат извън контрол. Който е решил да се трови, ще се трови, не можем да му попречим, но можем да попречим на разпространението”, заяви окръжният прокурор.

През 2016 г. данните от отчета сочат отново ниска престъпност в Смолянска област, която е едва 0.7% от регистрираните в страната престъпления.

В края на срещата Окръжният прокурор благодари на комисар Николай Димов за добрата съвместна работа с ОД МВР и подчерта, че двете институции работят в една посока, при изключително взаимодействие, което ще продължи и в бъдеще.

Вирни се горе