Над 90 състезатели по ориентиране с медали /репортаж и снимки/

Над 90 състезатели по ориентиране с медали /репортаж и снимки/

Купа „Тренера-2018” отива в Търговище

Повече от 90 медала раздадоха организаторите на мащабното международно състезание по ориентиране, което вече трети ден се провежда в Родопите. Участниците – от около 10 до над 75 години, бяха разпределени във възрастови групи. В петдевното състезание по ориентиране участват около 360 състезатели от 11 държави.

Днес ориентировачите се надпреварваха в градска среда. Терена, който трябваше да преодолеят бе от 500 м до 3,9 км, в централна градска част, с улици и много тесни пътечки между оградите на самите къщи.

Медалите бяха връчени от зам. кметът Марин Захариев, президента на Българската федерация по ориентиране проф. Атанас Георгиев, Румен Бечев – директор на РДТ – Смолян, Петър Кадиев – бивш депутат, бивш състезател по ориентиране, активно помагащ при организирането на състезанието, инж. Димитър Кръстанов – председател на ТД „Карлък” – Смолян, Димитър Дамянов – първия треньор по ориентиране в Смолян. Бе връчена и купа „Тренера – 2018”. Нейн носител е Петранка Ангелова от СКО „Вариант 5” – Търговище, която взе участие с най-много деца от 10 до 18 години. Мъжете и жените във възрастова група 21 Елит получиха и парични награди, осигурени от Емилия Иванова.

„Много сме доволни от протичането на състезанието, особено днес, един много специален ден за всички нас. Аз съм роден в Смолян, живея в Търговище и съм много щастлива, че правим нещо съвместно в памет на Георги Захариев, който много искаше това да се случи”, каза Петранка Ангелова.

„Този ден беше специално замислен да бъде в памет на Георги Захариев и мисля, че се получи един чудесен старт, едно чудесно състезание и истински празник при награждаването. Много искаме и ще направим всичко възможно това състезание да стане традиционно”, каза Игнат Орлов от ТД „Карлък” – Смолян.

Потвърждение на твърдението, че това е семеен спорт са трите сестри Антоанета, Андрея и Евангелина Дяксови – внучки на родопския историк Андрей Печилков, родени в Смолян, но живеят и тренират в София. В надпреварите обаче те участваха с името на клуба по ориентиране „Карлък” и се състезаваха за Смолян. Антоанета стана трета в елитната група на 21-годишните, а Андрея и Евангелина се класираха на първо място, съответно в групата на 18 и на 16 годиншните. На въпрос как се чувстват те отговориха: „Изморени, тъй като това е район, който изискват сериозна подготовка”. Момичетата бяха категорични, че с огромно удоволствие се състезават за Смолян. „И трите сме родени в Смолян. Тук за първи път хванахме карта, тук бяха първите ни стартове и състезания. За нас е чест да се върнем тук, от където сме започнали”, казаха Дяксови.

По думите им ориентирането учи на дисциплина и отговорност, в същото време си сред природата което е най-хубавото. Съчетава физика и бърза мисъл и всеки път има ново предизвикателство за преодоляване. Освен това имаш възможност да пътуваш, както в страната, така и в чужбина, да опознаваш различни места и различни култури.

За да се получи истински празника в Райково допринесе и певицата Светла Дукатева, чийто изпълнения накараха всички да се хванат на хорото.

Състезанието продължава още два дни – петък и събота. Надпреварите ще бъдат на връх Рожен.

Организатори са СКО „Вариант 5” – Търговище, Клуб по ориентиране „Карлък” – Смолян и Община Смолян.

Вирни се горе