Над 5000 наблюдаваха зрелищния маскарад в Широка лъка, кукери огласяха с чанове и тюмбелеци селото

Над 5000 наблюдаваха зрелищния маскарад в Широка лъка, кукери огласяха с чанове и тюмбелеци селото

Посланикът на Корея Шин Бу- нам наблюдава с интерес кукерските игри и обяви, че организацията на празника е брилянтна

250 кукери огласяха с чанове , тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на традиционния празник Песпонеделник. Над 5 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото. Паркираните автомобили достигаха до с.Стойките. Най-малкият кукер беше Димитър Бечев на 8 години. В кукерската група на Широка лъка членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени. Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те откриха маскарадните игри. Гостуваха още пет състава от Драгоданово /Сливен/, Каравелово /Карлово/, Стралджа / гр.Стралджа/, Дъбене /Карлово/ и Ябълково /Кюстендил/. Кметът на Широка лъка Васил Седянков, благодари на всички, които помагат на селото и за празниците, и за делниците. Кукерският празник е важен, защото утвърждава българщината и традициите. След като поиска прошка, Седянков пожела на гостите много емоции, настроение и добри спомени в селото , белязано с много история и родолюбие.

Мартенското време също беше благосклонно към празника, защото беше слънчево и пролетно. Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха и изгориха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. Всички песяци сами изработват маските за около половин ден и ги съхраняват грижливо до следващия маскарад. По традиция кукерите представяше Веска Бабаджанкова.

Зрелищният празник уважиха посланикът на република Корея Шин Бу-нам, областният управител Момчил Караиванов, зам.-кметът Венера Аръчкова, общински съветници и др. Негово превъзходителство наблюдава с интерес кукерските игри и обяви, че организацията на празника е брилянтна. За да се реализира Песпонеделник помогнаха финансово община Смолян, хотел „Широка лъка” и много спонсори. Виевската фолк група свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро.

Вирни се горе