Над 300 контейнера за смет са доставени в Неделино по проект. Очакват и сметосъбиращ автомобил

  Над 300 контейнера за смет са доставени в Неделино по проект. Очакват и сметосъбиращ автомобил

Над 300 контейнера за смет тип “Бобър” са доставени в община Неделно по проект. Очаква се да пристигне и сметосъбиращ автомобил. Това съобщи за SmolyanNews.com кметът на населеното място Боян Кехайов. Родопската община е спечелила проект към МОСВ по ПУДОС и вече има одобрен безвъзмезден кредит в размер на 380 хил. лв. предстои да бъдат определени местата за поставяне на кошовете и да започне реализацията на самия проект, посочи Кехайов.

По отношение на работата с частни и държавни съдебни изпълнители кметът на Неделино заяви, че по последна справка запорите са за над 1,7 млн. лв. „На всички общински имоти, земи и сгради е възложена забрана за разпореждане с тях, тоест ние вече не можем да оперираме с общинското имущество. Преди десетина дни бях на среща в Министерството на финансите, относно оздравителната програма. Имам уверение, че тя ще бъде одобрена, за да можем да се разплатим и да падне този товар от плещите на общината. Финансово трудно се справяме. Плащаме ежедневните разноски, за да съществуваме като община, а в инфраструктурно отношение разчитаме на капиталовите средства, отпуснати като целева субсидия и с тях се опитваме да благоустрояваме, да реконструираме и да поддържаме сграден фонд, улична мрежа и всичко останало. Опитваме се да активираме събираемостта на местните данъци и такси, изпращаме писма, съставяме актове на недобросъвестните платци“, каза още кметът на Неделино.

Що се отнася до безработицата и липсата на работа, Боян Кехайов бе категоричен, че общината търси инвеститори, както и варианти, съвместно с Бюрото по труда, да се осигури транспорт на хората, които желаят да работят в съседни общини или населени места. Относно програмите за временна заетост, кметът на Неделино уточни, че те вече няма да бъдат стимулирани от държавата и ако се отпуснат някакви бройки ще бъдат крайно ограничени. Официалната безработица в община Неделино е 26 процента, но скритата доста повече.

Въпреки тежкото финансово положение, както и много проблеми късаещи частна собственост, в родопската община се работи. Неделино ще има завършена втора главна улица. Фирма „Артстрой" – Смолян доизгражда ул."Напредък" с дължина 710 м,. Стойността на проекта е около 420 000 лв. Трудностите не попречиха на кмета да убеди своите съграждани относно значимостта на този проект, който чака реализация повече от 25 години и възможността за промяна облика на града. Предвиден е и проект за подмяна на металният мост в центъра на Неделино на стойност 550 хил. лв. В общината се изгражда и моста над река Тикленска. Стойността на проекта е 900 хил. лв. На този етап се работи усилено по изпълнението на проекта, видя екипът ни.

Вирни се горе