Над 250 държавници укрили доходи

Над 250 държавници укрили доходи

250 висши държавници и политици са укрили доходи, сочи доклад на Сметната палата, публикуван днес,съобщи агенция “Стандарт”

Сред тях “звезди” са бившият премиер Сергей Станишев, който е укрил 18 хиляди лева от друга стопанска дейност, заместникът му в правителството на тройната коалиция и бивш външен министър Ивайло Калфин, който също не е признал пред данъчните 10 бона.

Лидерът на РЗС и борец срещу корупцията Яне Янев скатал пък имот в Сандански, който му бил дарение от родителите.

Социалистката и евродепутат Илияна Йотова не е вписала в имотната декларация 58 бона на съпруга си и още 5 000 от наем. Същият гаф е допуснала като едвродепутат и доскорошната външна министърка Румяна Желева, която пропуснала да съобщи за 15 хиляди лева доход на половинката си.

За 87 хиляди лева от друга стопанска дейност и 11 бона от наеми не си признал и ГЕРБерът Лъчезар Иванов – сега зам.-шеф на парламента.

Настоящият министър на здравеопазването Божидар Нанев не е декларирал дялово участие на съпругата си в Медико-диагностична лаборатория “Томовижън“ ООД – Варна и в Специализираната болница за активно лечение “Проф. Темелков” във Варна.

Установеното от Сметната палата несъответствие е за различни видове доходи, извън заеманата длъжност. То е направено след съпоставяне с данните, получени от Националната агенция за приходите, където лицата надлежно са обявили доходите си в годишната си данъчна декларация за 2008 г.

В списъка с нередовните попадат куп бивши и сегашни депутати, кметове и заместници, областни управители, шефове на общински съвети, прокурори, съдии, следователи и др. висши от държавните и местни власти.

Сред депутатите се забелязват Ариф Агуш, Гюнай Сефер, Борислав Ноев, Иван Иванов, Ваньо Шарков, Фидел Беев и много други

Сред кметовете в списъка са благоевградският Костадин Паскалев с недекларирани дялове на съпругата в новоучредено дружество, Николай Димитров – на Несебър също с дялове на жена му, Панайот Рейзи – на Созопол, заради кола на жена си.

Като областни управители в списъка са Петър Фиданов – Смолян, Цветко Цветков – Плевен, Данчо Симеонов – Варна, Ивайло Петров -Монтана.

Главният секретар на президента Георги Първанов Красимир Стоянов фигурира с 8 000 лв. доходи от наем.

Шефката на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова пък не е декларирала в подадената си декларация дарени ниви.

И Двама “красьовци” не са описали имотите си. Общувалите с плевенския лобист Красьо Черния са сред магистратите, забравили да декларират имоти и доходи. Съдията от Плевен Димитър Кирилов, който твърдеше, че познанството му с Красимир Георгиев е от фитнес залата, не е описал имот на съпругата си. Друг приятел на Красьо – съдията в Кюстендилския окръжен съд Красимир Бамбов, пропуснал да спомене в декларацията урегулиран поземлен имот в Сапарева баня, община Дупница.

Повечето от прокурорите и съдиите са забравили да попълнят в декларациите си, че половинките им са си купили кола на старо.

Скандалният шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков също има пропуски в имотната декларация, установи одитът. Той не е вписал придобиване от съпругата си на 5/6 от сънаследствен апартамент в София.

Мария Видолова от ДКСИ пък забравила да обяви 40 798 лв. доходи. Шефът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски не е споменал как е взел 7655 лв. Председателят на НСИ Mариана Коцева е пропуснала да впише придобиване на дялове от съпруга й в новоучредено дружество “Бизнес Фокус” ЕООД.

Вирни се горе