Над 2 млн. лв. са преките загуби за "Пампорово" заради коронавирус пандемията

Над 2 млн. лв. са преките загуби за "Пампорово" заради коронавирус пандемията

Хотели и къщи за гости в региона остават затворени

Над 2 млн. лв. възлизат преките загуби за “Пампорово” АД заради коронавирус пандемията, заяви изпълнителният директор на држеството Мариан Беляков. Той прогнозира, че хотелите в курорта ще отворят врати за летния сезон вероятно през втората половина на юни и началото на юли, предаде БТА.

Огромни щети понесе туристическият бранш в област Смолян вследствие на пандемията, коментира Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация “Родопи”. Възстановяването на туристическия сектор може да се подпомогне според Мемцов с ваучерна програма, която да стимулира вътрешния туризъм. Ваучерите да покриват част от ваканцията на българите както при почивка в морските курорти, така и в дестинации във вътрешността на страната, предлагат хотелиери и представители на туристическия бизнес в област Смолян.

По-рано приключил ски сезон, отмяна на резервации и затваряне на хотелите са последиците от пандемията за Пампорово и хотелите в планинската област. Косвените щети за туристическия сектор в Смолянско се изчисляват също в милиони. Около 80 процента спад в търговията в Златоград се наблюдава от началото на “извънредните месеци” след спирането на туристическия поток към града, според Александър Митушев, управител на Етнографския ареален комплекс.

Рестартирането на хотелите и туристическите обекти след отмяната на извънредното положение ще зависи от нагласата на българите да тръгнат отново на почивки. Заведенията постепенно отварят врати, съобразявайки се с новите изисквания за противоепидемични мерки. Малките селски хотели в областта също имат готовност да възобновят работа, тъй като са основно управлявани като семеен бизнес. Големите хотели ще се отворят след нормализиране на търсенето на туристическите услуги.

Етнографският ареален комплекс в Златоград остава затворен. Хотелите, музеите и работилниците в Стария град се планира да заработят от края на май и началото на юни. След затварянето на ГКПП- Златоград- Ксанти, в града вече не пристигат и гръцки посетители, които са особено активни в пазарните дни. Очаква се пунктът също да бъде отворен през юни.

Всички хотели и къщи за гости в Девин и общината остават затворени, като някои от по-големите СПА-хотели планират да възстановят дейност през юни, според информация от кмета Здравко Иванов. Според него за една СПА-дестинация ще бъде по-сложно връщането към нормалния ритъм, тъй като санитарните изисквания и мерки в условия на пандемия ще бъдат по-сериозни. Аква паркът и водните атракциони в града на минералната вода ще се открият след уточняване на противоепидемичните правила и изискванията към подобни обекти след извънредното положение.

Вирни се горе