Над 110 се опитаха да откажат цигарите в кабинета при РЗИ-Смолян

Над 110 се опитаха да откажат цигарите в кабинета при РЗИ-Смолян

В периода от 4 юни до 11 юли в цялата страна протича кампания „Първите 7 години на Кабинетите за консултиране отказването от тютюнопушене”. Консултативните кабинети са постоянно действащи в регионалните здравни инспекции и са създадени в рамките на първата Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България.

Кабинетът в РЗИ – Смолян извършва консултиране от есента на 2005 г. По време на срещата посетителят обсъжда с консултанта редица страни на своето пушене. Определя се типа зависимост, която го обвързва с цигарите (психическа и/или физическа), историята на неговата привичка, предишни опити за отказване и др. Установяват се също мотивираността на кандидат-непушача, възможните трудности по пътя на отказването, и стратегиите за преодоляването им. Друга основна цел на консултирането е да се окаже психо-емоционална подкрепа по пътя на промяната за по-здравословен и пълноценен живот. Това разясни Деница Иванова, ст. експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян.

За седемте години работа Консултативният кабинет е посрещнал над 110 желаещи да спрат цигарите. Голямата част от тях са участници в масовите кампании, организирани от РЗИ. В периода 2009 – 2011 г. с цел популяризиране работата на кабинета, здравната институция реализира три кампании „Спри и спечели ЗДРАВЕ” в партньорство с фармацевтичната компания Софарма, която предостави никотинзаместващия препарат „Табекс” на хората с физическа зависимост от цигарите. Кампанията през 2010 г. дори беше изнесена на областно ниво, сред жителите на Златоград и Девин. Отказалите пушенето в резултат на тези инициативи бяха общо 16 човека, повечето от които продължават да живеят като непушачи и сега, похвалиха се още от здравната инспекция.

Вирни се горе