Над 1.4 милиона лева са щетите от пороите в Чепеларе

 Над 1.4 милиона лева са щетите от пороите в Чепеларе

Щетите в община Чепеларе, нанесени от пороите през миналата седмица, надхвърлят 1 400 000 лева без ДДС, съобщи кметът Славка Чакърова.

В тази сума не влиза размера на пораженията по обходния път на града и по коритото на река Чая.

От общината подготвят искане до МРРБ да финансира изграждането на разрушените подпорни стени и до МС за отпускане на целева субсидия.

Проблем на града е водоснабдяването, допълни кметът, защото при всеки порой водата от карстовия извор „Свети Дух“ се замътва. В момента водата в Чепеларе не е годна за пиене, а детските градини се снабдяват от две водоноски, доставени от 101-ви Алпийски полк в Смолян със съдействието на областния управител.

Славка Чакърова съобщи, че от миналата година има изготвен идеен порект за изграждане на пречиствателна станция в Чепеларе. Сега той се активира.

Кметицата Славка Чакърова обобщи основните щети от последните поройни дъждове в общината:

Огромно свлачище в село Павелско.

Много свлачища в село Зорница, където има малко постоянни жители, но много вили, чиито обитатели идват главно през лятото. Там спешно трябва да се изградят подпорни стени.

Най – тежка е ситуацията в село Острица, където има пропаднал път. Заради това достъпът до селата Острица и Лиляково е само за леки коли, не могат да минават пожарни, линейки, автобуси. Необходимо е изграждането на голяма подпорна стена.

Значителни поражения от дъжда има и по пътя за село Забърдо. По16-километровия пътен участък има множество паднали скали.

Нарушен е един път в град Чепеларе. На улиците “Здравец” и “Чая” има срутени скатове от брега на реката.

Множество са и щетите по поречието на река Чая в рамките на града, но те не са остойностени, тъй като има проект за изграждането на обходен път и са стартирани отчуждителни процедури.

Затова общината подготвя писмо до МРРБ с извадки от кадастралната карта на града и молба за ускоряване работата по проекта за обходния път.

Славка Чакърова припомни: През 2000-та година община Чепеларе сключва договор с АПИ за изграждане на обходен път, който да поеме основния трафик от Пловдив до Смолян. През 2013-та година започва частична работа по отчуждаванията, но на практика те не се случват, тъй като са обжалвани цените. Затова в момента работата по обходния път е блокирана.

Що се отнася до необходимостта от спешен ремонт на пътя до село Забърдо и Чудните мостове, кметицата на Чепеларе призна, че това е четвъртокласна пътна мрежа и средствата трябва да бъдат осигурени от общината, а не от държавата.

За ремонта на 16-километровия участък са необходими около 12 милиона лева, уточни Чакърова. Тя посочи, че община Чепеларе е със задължения от над 4 милиона лева и трудно покрива разходите си за ток, вода и издръжка на детските градини, така че няма откъде да намери тези 12 милиона лева.

За този път има три проекта за рехабилитация, като един от трите участъка, на които той е разделен, е бил включен в предния програмен период. Сега остава участъкът до Чудните мостове от 16 километра, заяви Славка Чакърова.

Тя обясни, че този път няма как да бъде финансиран с европейски средства чрез министерството на земеделието по Програмата за развитие на селските райони. Причината е, че пътят не води до населено място. А един от критериите, за кандидатстване за финансиране по Програмата за развитие на селските райони е брой жители, които обслужва съответният път. Пътят е до природния феномен “Чудните мостове”, към който пътуват много туристи, но населено място няма.

Кметицата на Чепеларе определи това като парадокс и обясни, че общината и държавата търсят други варианти за финансиране на този ремонт.

Най – късно в петък община Чепеларе ще изпрати писма до Министерския съвет и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с които настоява държавата да поеме разходите от нанесените щети от пороите за близо един и половина милиона лева, допълни Славка Чакърова.

http://bnr.bg/plovdiv/post/100991764/4-miliona-leva-sa-shtetite-ot-poroite-v-c hepelare

Вирни се горе