Начална учителка написа книга за село Късак

Начална учителка написа книга за село Късак

Тези дни излезе от печат нова книга, посветена на с.Късак, община Доспат. Книгата е с наименованието “Село Късак – преди и сега”, а нейн автор е Славка Ефтимова от село Късак.

Книгата увлекателно разказва и описва миналото и настоящето на същото населено място в рамките на 168 страници. В нея са намерили място научни и исторически факти, легенди, предания, спомени и разкази на по-възрастни хора за основаването на селището и живота на населението му. Приложен е и богат снимков материал от минали и сегашни събития. Има показани достатъчно красиви местности от незабравимия Доспатски район на Родопа планина.

Съдържа страници за географското разположение, климата, флората и фауната и какво разказва историята за това населено място. Проследени са родовете на селото от тяхното заселване и напредъка на поминъка им през годините. Обяснение и подробно описание получават и бита и нравите на населението.

Описани са празниците и обичаите на селото и техните промени във времето или окончателното им заличаване от живота на хората. Проследени са процесите на напредък на просветата и образованието, както и здравеопазването и административното управление на селото в исторически аспект. Художествената самодейност и разрастването и през годините са обогатени с текстове на народни песни, дошли заедно със събития, станали в населеното място.

Книгата „Село Късак – преди и сега” е издадена най-вече с финансовата подкрепа на инж. Елин Радев – Кмет на община Доспат. Финансова помощ оказват и г-н Салих Кехайов от Късак – ЕТ на „САРФА”, фирма от хранителната промишленост, и г-н Валентин Панов – собственик на Обувна фабрика „САБА” ООД с.Късак.

Славка Ефтимова дълги години е работила като учителка в Основното училище. Била е и директор на училището и кметица на селото. Сега е пенсионерка и подготвя още два нови свои проекта. Книга с разкази за личности от Късак или личности, живели тук и допринесли по един или друг начин за растежа и еволюцията на селото. Другата книга е книга за малки и вече пораснали деца и съдържа приказки с илюстрации към тях.

Вирни се горе