На връх Кръстов архимандрит Висарион измоли Светия Дух да обдари с благодат цялата Родопа планина

 На връх Кръстов архимандрит Висарион измоли Светия Дух да обдари с благодат цялата Родопа планина

С много чистосърдечни молитви, с искрена вяра и дълбока благодарност, с поучителни текстове от Светото Писание, с три коленопреклонни молитви, освещаване на Петохлебие и три жита /коливо/ за живите, с разхвърляне към богомолците на орехови листа, символизиращи слизането на Светия Дух върху учениците на Христос във вид на огнени езици, бе отпразнувана Петдесетница на Кръстова гора – тържествено, под камбанен звън.

Празничното богослужение бе възглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен от дълги година на манастира „Света Троица“ на Кръстова гора. С него съслужиха иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ в Райково – секретар на Архиерейското наместничество, отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян, които бяха пристигнали на Кръстова гора заедно със семействата си.

В богослужението се включиха йеромонах Евтимий, йеромонах Серафим, а също и иподякон Марин Донев, четец към храма. Празничността бе подсилена със сладкогласните песнопения от хора на Златка Маргаритова към храм „Св. Теодор Стратилат“ – Райково. Включваха се тихичко и други певци от присъстващите в храма или произнасяха молитви, защото празникът е голям и велик с Божията си милост и трудно човек може да устои на сърдечния порив да благодари, да падне на колене и от радост да се просълзи.

Църквата ни прославя Петдесетница като едно от чудесата Божии – да слезе обещаният Свети Дух върху учениците на Христос, апостолите, във вид на огнени езици на 50-ия ден след Възкресението и на всеки да даде дар да прославят Истината на различни езици и в различни краища на планетата. И 20 века това Слово да е живо, да вдъхновява и обогатява сърцето на вярващите. Първата проповед произнесъл св. апостол Петър, уверявайки множеството, че това явление не е човешко, а небесно. Още същия ден се кръстили близо 3 хиляди души. Родила се Църквата Христова.

На Петдесетница бе отбелязана 60-годишнината на старата църквица „Св. Троица“, дала името на Манастирския комплекс на Кръстова гора. Архимандрит Висарион и свещениците понесоха иконата на Св. Дух от новата църква „Покров на Пресвета Богородица“ към старата църквица „Св. Троица“, за да бъде отслужен водосвет за юбилея. Литията бе съпроводена от поклонници, между които и деца.

Старата църквица /параклисът/ „Св. Троица“ на това свято място Кръстова гора е построена през 1956 г. по инициатива на църковното настоятелство в близкото село Борово и с помощта на всички вярващи там. Съградена е върху част от запазените основи на старата манастирска църква на едно от възвишенията на връх Кръстов. Две години по-късно – през 1958 г., била осветена от епископ Стефан, който по-късно станал Великотърновски митрополит. Било построено и двустайно помещение, за да могат да отсядат поклонници.

Сега на Кръстова гора срещу старата църква е разположен новият голям храм “Покров на Пресвета Богородица”, осветен през есента на 1995 г., в присъствието на Негово Светейшество Патриарх Максим и голяма част от синодалните архиереи. Тогава Пловдивски митрополит бил Негово Високопреосвещенство Арсений. Нагоре към Чудотворния кръст хълмът се украсява от 12 параклиси с имената на Христовите апостоли и параклис, посветен на Три Светители, Св. Йоан Рилски Чудотворец и св. Висарион Смоленски.

И тази година Петдесетница на Кръстова гора премина благодатно за всеки присъстващ, защото е неизчерпаема и жива силата и връзката със Светия Дух и Божията милост, готова да ни помага винаги, ако я тачим и сме признателни.

Росица Примовска

Вирни се горе