На Васильовден архимандрит Висарион ще служи в Устово, заедно с именика отец Васил Маджаров

На Васильовден архимандрит Висарион ще служи в Устово, заедно с именика отец Васил Маджаров

Над 900 жители на община Смолян празнуват имен ден на Васильовден

На 1 януари /Нова година/ от 9,30 часа в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян, кв. Устово, ще започне празничната света Литургия, възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Православието отбелязва на този ден Обрезание Господне и почита паметта на големия църковен учител, християнски мислител, философ и писател св. Василий Велики /330 – 379/. Той е изявен противник на арианската ерес. Бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия. Най-известното от неговите произведения е “Шестоднев”, което през Златния век на старобългарската писменост Йоан Екзарх превежда на български език. Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква.

На светата Литургия в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Устово заедно с архимандрит Висарион ще служи и енорийският свещеник Васил Маджаров, който ще отбележи и своя имен ден. Ще участва и църковният хор с диригент Радка Чакърова.

Нека на 1 януари да си честитим Нова година и да бъдем заедно на светата празнична Литургия в чест на Обрезание Господне и Васильовден!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе