На среща обсъдиха актуалното състояние на музея в Смолян

На среща обсъдиха актуалното състояние на музея в Смолян

„Поводът за тази среща е да се видим очи в очи след пандемията, да обсъдим състоянието на културните институции в региона, близките планове, при необходимост да търсим варианти за допълнително подпомагане.“, заместник-областният управител Андриян Петров се срещна днес с колектива на Регионален исторически музей „Стою Шишков“-гр.Смолян. Той отбеляза, че последните месеци оставиха тежки последствия върху дейността на културните институти. „Хубаво е, че музеят, галерията, библиотеката са дигитализирани и през този период не прекъснаха връзката със своите потребители, хората имаха възможност да ги посещават, макар и виртуално, но безспорно липсата на физическо присъствие е оказала своето негативно влияние върху дейността ви.“ Петров призова всички да се включат в разговора и под формата на неформален диалог да споделят притесненията си, идеи и предложения за по-бързо възстановяване нормалния ритъм на работа.

„Не допуснахме през тези три месеца никой от музея да се разболее, това е най-важното. Мерките бяха строги и ние се отнесохме изключително сериозно към тях, затова и не допуснахме вируса сред колектива на музея.“, каза директорът на РИМ „Стою Шишков“, Валя Василева, като потвърди, че в месеците на извънредно положение служителите на музея са получавали трудовите си възнаграждения без забавяне.

Тя отбеляза, че музеят е стартирал годината много обнадеждено и силно. От 18 хил. лв., през предходната 2019-та година собствените приходи са нараснали на 32 хил.лв. „Успяхме значително да увеличим собствените приходи, което ни даваше спокойствието да назначим хора на местата на пенсионираните колеги.“, каза Василева, като уточни, че в края на предходната и началото на тази година са се пенсионирали четирима служители, на които са изплатени възнаграждения при пенсиониране в размер на 42 хил.лв., което допълнително отежнява бюджета на музея. „Разчитахме да компенсираме с увеличените постъпления, които през януари и февруари бяха двойно в сравнение със същите месеци от предходната година. Но затварянето през март доведе до сериозни бюджетни затруднения за нас, през месец май вече нямахме възможност да поемем трудовите възнаграждения и се наложи да освободим трима от новоназначените служители. Това, за съжаление, беше големият удар, който музеят понесе. Ситуацията в момента е следната – имаме средства единствено за заплати и за постоянните разходи, но не и за дейност.“, Валя Василева запозна заместник-областният управител с финансовото състояние на регионалния музей. Тя обърна внимание и върху течовете в сградата, предизвикани от обилните валежи от дъжд и градушка.

Петров акцентира, че е важно културните институции да възстановят в максимална степен дейността си, която да им носи, както удовлетворение от труда, така и приходи. Важно е хората отново да започнат да ги посещават и най-ефективният начин да се привлекат ползватели на предлагания културен продукт е чрез комплексно рекламиране на забележителностите в града и региона. „Ние трябва да покажем, че тези институции са живи и в тях има какво да се види. Трябва да породим интерес у туристите да ги посещават.“ По време на срещата беше обсъден и повдигнатият въпрос, свързан с поддръжката на сградата и необходимите ремонтни дейности, както и възможностите за финансиране.

Валя Василева запозна заместник-областният управител с планираните инициативи до края на годината. Предвидена е лятна школа за децата под наслов „Ваканция в музея“. През месец август предстои провеждане на „Летни музейни вечери“, за месец септември се подготвя изложба „Средновековните крепости и живота в тях“. 85 години музейно дело в Средните Родопи ще бъде отбелязано през октомври. Директорът на Регионалния музей сподели, че съвместно с Регионалната библиотека и Художествената галерия организират доброволческа инициатива под надслов „Културният комплекс оживява“, целяща облагородяване на пространството около трите сгради (почистване от отпадъци, оформяне на зелените площи и засаждане на цветя, както и поставяне на Гергьовска люлка като етнографска забележителност). Василева съобщи, че търсят партньорство със свободни артисти, за които РИМ „Стою Шишков“ да се превърне в сцена за изява на таланта им. Уредникът на Къща музей „Ласло Наги“ сподели, че липсват достатъчно указателните табели, които да ориентират туристите за местонахождението на обекта. Заместник-областният управител Андриян Петров пое инициативата и увери, че в най-кратки срокове ще бъдат изработени и монтирани табели, които ще бъдат дарени на музея. Той призова проблемите да бъдат споделяни, защото за голяма част от тях има бързо и лесно решение, след като въпросът бъде поставен и обсъден.

Инициираната от заместник-областният управител Андриян Петров среща с колектива на РИМ „Стою Шишков“ е втората от планираните с всички регионални културни институти в област Смолян. Те се провеждат по поръчение на Министъра на културата, съгласувано с Областния управител, и целта им е да се придобие ясна представа за актуалното състоянието на културните институти след първата вълна на пандемията от коронавирус, за да се окаже при необходимост допълнителна подкрепа.

Вирни се горе