На Нова година 80% от българите ще са по пантофи

На Нова година 80% от българите ще са по пантофи

85% от българите са планирали разходи за коледни и новогодишни подаръци, останалите заявяват, че нямат пари за това. 80% ще посрещнат Нова година в домашна обстановка. Това показва проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). 19% от анкетираните могат да отделят до 20 лева, за да зарадват най-близките си. 30% са планирали да похарчат суми между 20 и 50 лв., 25% – между 50 и 100 лв., 7% – между 100 и 200 лв., и 4% – над 200 лв.

Младите българи, висшистите, представителите на интелигенцията и на частния бизнес, богатите и столичаните са приготвили по-големите суми за подаръци. Най-възрастните, безработните, ромите и хората, живеещи с големи лишения, ще заделят символични суми или изобщо няма да могат да си позволят подаръци.

Мнозинството от българите – 80%, ще посрещнат Новата година в домашна обстановка – вкъщи или на гости у роднини и приятели. Това важи най-вече за по-възрастните и за пенсионерите, както и за жителите на селата и за най-бедните. 5% ще се веселят в ресторант или в клуб, като това е изборът главно на най-младите – до 29 години, на висшистите, на занимаващите се с частен бизнес и на богатите. 2% са си набелязали за купон някое интересно място в страната. Това е изборът предимно на най-мобилната прослойка – най-младите и особено на учениците от горния курс и на студентите. Малко над 1% от интервюираните предпочитат да се приберат за празника в родното си място. Нова година ще посрещнат на ски курорт, на площада в града или в чужбина под 2% от интервюираните.

39% от интервюираните (толкова, колкото и миналата година) смятат да отделят пари за благотворителност, като подпомогнат финансово най-нуждаещите се – с предметни дарения, със SMS-и или по друг начин. 44% (43% миналата година) не възнамеряват да се включат в благотворителност. Младите, образованите, заетите с бизнес и заможните по-често от останалите изказват съпричастност към каузите на благотворителността.

Преди дни друго социологическо проучване показа, че въпреки кризата половината българи са оптимисти, че 2011 година ще е по-добра.

Вирни се горе