На 280 сигнала са се отзовали спасителите от Планинската служба в Пампорово от началото на сезона

На 280 сигнала са се отзовали спасителите от Планинската служба в Пампорово от началото на сезона

От началото на зимния сезон, спасителите от Планинската служба в Пампорово, са се отзовали на 280 сигнала за помощ, като е забелязана тенденция травматизмът по белите писти по време на празниците да расте, съобщи бТВ.

Най-много инциденти по пистите са станали по Коледа и Нова година. Покрай националния празник -3 март, спасителите са се отзовали на осем сигнала за два дни.

„Имали повече туристи и инцидентите са повече, което е нормално. Все па ски спортът е опасен. Най-натоварената е „Снежанка“ 6 , за начинаещи скиори, където има най-много скиори. Общо взето може да се каже, че 80% от случаите са на нея“, каза началникът на ПСС-Пампорово Димитър Масурски. Най-често, скиорите не преценяват способностите си. „Неправилен избор на пистата, след това прекалено много хора като се съберат в един момент, има участъци, където пистата става тясна и се създават предпоставки за травми. Общо взето не се спазва скиорския кодекс най-вече, който казва ясно, че задният трябва да пази скиора пред него“, добави още Масурски.

В Пампорово инцидентите са значително по-малко в сравнение с големите курорти. Една от причините за това са мобилните ски патрули, които следят за сигурността. Те могат да блокират лифт картата им и да изведат от ски зоната, нарушителите, посочиха от Планинската спасителна служба.

Вирни се горе