На 15 ноември област Смолян ще почете жертвите на пътя

На 15 ноември област Смолян ще почете жертвите на пътя

С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който през 2015 година ще почетем на 15 ноември. В тази връзка, в сградата на Областна администрация – Смолян се проведе работна среща за обсъждане и координиране на подходящи събития, с цел да бъде почетена паметта на жертвите и да се изкажат съболезнования на близките им, също така и да се изрази благодарност към лекари, полицаи, пожарникари, към всички, помагащи на пострадали при ПТП.

На срещата се предложиха и обсъдиха инициативи, институциите координираха действията си за организирането и провеждането им. Взе се съгласувано решение да се организират на 15 ноември 2015година панихиди от 10:30 часа, от 11:00 часа да се отдаде почит към жертвите на пътя като се поставят цветя на най-невралгичните пешеходни пътеки в област Смолян и едновременно с този акт прозвучат оповестителни сирени. В знак на признателност към институциите, които ежедневно оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за живота им, ще бъдат поднесени благодарствени писма на лекари, полицаи и пожарникари в региона.

Тъй като безопасността е споделена отговорност, участниците в срещата решиха да поканят в събитията на 15 ноември да се включат инструктори по кормуване, представители на таксиметровите служби, транспортни фирми и превозвачи, ученици, всички желаещи граждани. Необходимо е проблемите на безопасността по пътищата да намерят място не само сред институциите и организациите, а и в ежедневието на семейството, училището, в отношенията и отговорността на участниците в движението.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на страната ни стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот. Често сред жертвите са млади хора и деца, загубата на които оставя неизлечима мъка и страдание в живота на близките им. Тази загубата има не само емоционален, но и икономически характер, както за семействата на загиналите и пострадалите, така и за страната ни. Освен, че отнемат ценен човешки ресурс при наличието на ниската раждаемост и състаряването на населението ни, пътнотранспортните инциденти утежняват финансово здравната система и всички ангажирани институции. Българската икономика годишно губи около 1.2 млрд.лв., равняващи се на 2% от БВП, за възстановяване на щетите от пътни произшествия. Затова и Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата, съобщиха от областната администрация.

Срещата беше ръководена от заместник-областният управител Андриян Петров. По покана на областния управител участие взеха представители от всички заинтересувани институции: инж.Марияна Цекова – ВРИД кмет на община Смолян, ст. комисар Николай Димов – директор на ОД МВР-Смолян, комисар Симеон Цървуланов – ВПД директор РД „ПБЗН”-Смолян, Неделчо Делев – началник на сектор „Пътна полиция”, инж. Костадинка Миланова – директор на ОПУ-Смолян, Мария Делева – директор на БЧК-Смолян, Иван Муцевски – началник на РИО-Смолян, представители от РИО-Смолян и РЗИ-Смолян.

Вирни се горе