МЗХ ще отвори прием по ЛИДЕР за вътрешно териториално и транснационално сътрудничество

МЗХ ще отвори прием по ЛИДЕР за вътрешно териториално и транснационално сътрудничество

Местните инициативни групи (МИГ), бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони, ще могат за първи път да кандидатстват по мярка 421 „Вътрешно териториално и транснационално сътрудничество”. Това стана ясно на Годишната национална конференция по ЛИДЕР, която продължава днес и утре.

Допустими за подпомагане ще са два типа проекти. Единият е за вътрешно сътрудничество между няколко селски района, обхванати от МИГ в България. Другият е за транснационално сътрудничество между селски райони, обхванати от МИГ в България, и други страни-членки на ЕС или трети страни. Мярката ще бъде отворена до няколко седмици, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

„Подобно сътрудничество и работа в мрежа с местни инициативни групи от други страни на ЕС е предпоставка за още по-голямото значение, което подходът ЛИДЕР ще има на регионално, национално и международно ниво”, отбеляза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова при откриването на форума.

Местните инициативни групи у нас обхващат 23% от територията на страната или над 800 хил. души. Общият размер на договорените средства по ос 4 ЛИДЕР на ПРСР е 138 млн. лв., което е почти 100% от предвидения бюджет, обясниха още оттам.

Вирни се горе