МУЗЕЙНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИГРА

МУЗЕЙНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИГРА

В навечерието на новата 2019/2020 учебна година Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян стартира музейната образователна игра „Древен съм, интересен съм, намерѝ ме…“

Инициативата има за цел да допълни и обогати познанията на децата от град Смолян, а и гостуващи в него, за традициите, бита и културата на родопчани. Под формата на забавление участниците ще имат възможност да опознаят музейните зали и да се докоснат до автентични експонати, даващи сведения за различните епохи и култури. Образователната игра ще се провежда в експозиционните зали на музея, сред музейните експонати, в рамките на отвореното за останалите посетители музейно пространство – т.е. децата ще влизат в досег с другата публика на институцията. Играта е предназначена за деца от 5 до 12 години и според правилата за провеждането ѝ – всички ще участват индивидуално. Допуска се малките, които не могат още да четат и пишат, да бъдат подпомогнати от възрастен придружител.

В началото на играта всеки участник ще получи лист с кратко описание на избран от музейните спуциалисти древен експонат, изложен в постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“, без да се посочва неговото име. Задачата на участника е да открие този експонат и да напише името му на листа. Освен това той трябва да напише своето име, възраст, местоживеене и телефон за обратна връзка. Накрая листът с информация се сгъва и се пуска в специална кутия.

За участието си в играта всяко дете ще получи рекламен сувенир от РИМ „Стою Шишков“ – Смолян.

Играта с един експонат за откриване ще се провежда в продължение на един месец, през което време кутията няма да се отваря. Отговорите на децата ще се проверяват в края на месеца и от всички верни отговори ще се тегли жребий за получаване на големите награди. Победителите ще бъдат уведомявани на посочените телефони за връзка с тях, както и публикувани на интернет и фейсбук страниците на музея. Всеки следващ месец експонатът за намиране ще се променя. Приканват се всички малки приятели на музея да се включат в играта с пожелание да се забавляват, опознавайки ценностите в постоянната експозиция и разбира се – да спечелят предвидените от ръководството награди.

Вирни се горе