Музея в Смолян защити пореден проект в Министерството на културата

Музея в Смолян защити пореден проект в Министерството на културата

РИМ „Стою Шишков” – Смолян спечели проектно предложение „Обновяване на техническата база на лабораторията за консервация и реставрация в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян“. Този проект ще се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата по обявена конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства. Тема 1: Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии. Предложението е разработено от – Дима Димитрова – реставратор/консерватор и Донка Симеонова – зав. отдел „Работа с публики“ .

Настоящата лаборатория за консервация и реставрация в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян съществува от 1983 г. С оглед на пълноценното изпълняване на целите и задачите на ателието – консервация, реставрация, опазване и възможности за археологически и археометричен анализ на ДКЦ, отговарящи на актуалните условия за изпълняване на функцията и мисията на регионална музейна лаборатория – е необходима модернизация на материалната база чрез закупуване на тринокулярен стереомикроскоп и нужните към него стойка, камера и осветителен пръстен, каквато техника не е използвана за ефективна работа в лабораторията до момента.

Поставената цел е разширяване и постигане на по-пълноценна работа със специфични предмети (ДКЦ), спрямо техния размер, техника на изработване, орнаментация и пр., улесняване на идентификационна дейност на музейните експерти, водене на по-прецизна документация на всеки етап от извършваната дейност, както и обогатяване на текущата експозиция, подготвяне на артефакти за временни изложби, разширяване на изследователските проекти и дигитализация, съобщиха от културната институция.

Вирни се горе