Мобилните оператори успокояват: Антените са безопасни!

Мобилните оператори успокояват: Антените са безопасни!

Трите мобилни оператора в България за пръв път са единни. Vivacom, М-Тел и Globul ще оборват “някои митове и неверни твърдения” по въпроса за безопасността на базовите станции и антени, стана ясно от разпространено съобщение до медиите, цитирано от Technews.bg.

Компаниите ще се опитат да разсеят опасенията на някои клиенти и да покажат действащата нормативна база в тази област в България и най-добрите европейски и световни практики.

“В България много хора смятат, че базовите станции са вредни за здравето, понеже досега не са били информирани за това как те функционират. Ние искаме да обединим усилията си с другите оператори, за да предоставим на клиентите си ясни и точни данни и факти за базовите станции, за да могат те да са спокойни за здравето си и това на техните близки”, каза Бернар Мускени, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Представителите на трите мобилни оператора са решили днес да насрочат дата за работна среща между тях и междуведомствената работна група, назначена от премиера Бойко Борисов, която трябва да анализира европейските практики за налагане на санитарни минимуми и ограничения при изграждане и експлоатация на базовите станции.

Българските законови изисквания са много по-строги, отколкото средните в Европа, е единното мнение на Vivacom, Globul и М-Тел. Освен това измерените стойности и за трите мобилни оператора са показвали, че “електромагнитната радиация в България е по-ниска от изискванията в нормативната база, правейки риска за здравето на техните клиенти почти нулев”, обяви Vivacom.

Вирни се горе