Млади лидери се учат от опита на община Смолян

Млади лидери се учат от опита на община Смолян

Днес, 15.09.2010г., кметът на Община Смолян Дора Янкова проведе среща с 30 млади лидери от Югоизточна Европа и Черноморския район,съобщиха от пресцентъра на общината. По време на продължилия над два часа разговор Янкова представи на младежите община Смолян с нейните територия, население, природни, политически, икономически, образователни и социални дадености, разказа за приоритетите в управленската си програма, сподели опит от реализацията на проекти с финансиране от европейските пред-присъединителни фондове и оперативни програми.

Тя посочи образованието, инвестициите в инфраструктура и широкото сътрудничество с малкия и среден бизнес, главно в областта на развитие на туризма, като основни акценти на работата си през двата си мандата като градоначалник. Янкова запозна гостите с натрупания опит по време на процеса на присъединяване на Република България към Европейския съюз, посочи основните трудности, и окуражи младите лидери да са упорити и амбициозни, да са запознаят детайлно с процедурите, механизмите и изискванията на ЕС. Тя подчерта, че европейските средства са израз на солидарността на страните-членки, но това не са лесно достъпни пари. За да бъдат отпуснати е нужна много сериозна обосновка, а вече спечелен проект подлежи на многостепенен контрол по време и след изпълнението му. Кметът отговори на множество въпроси на младежите, които се интересуваха от туристическия потенциал на региона и възможностите на чужди туристи да дойдат в Смолян. Янкова бе помолена да разкаже повече и за самата себе си, за професионалната си кариера и пътя в политиката. Гостите се поинтересуваха и за участието на младежи в неправителствения сектор и възможностите за установяване на контакти.

В разговора се включиха и секретарят на общината Петър Харадинов, зам.-кметът Михаил Генчев, общинският съветник Милко Гавазов, др. Кумчев, общински експерти, работещи в областта на еврофондовете, младежи.

Посещението на младежите в Смолян е част от „Международна програма за млади лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион 2010”. Освен Смолян, младите лидери ще посетят София и Пловдив.

Вирни се горе