Млади българи от чужбина се влюбиха в Родопите

Млади българи от чужбина се влюбиха в Родопите

Участниците в международния младежки обмен от Молдова, Украйна, Румъния и България се запознаха с историята на Родопския край в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“. Младите хора, представляващи родолюбиви организации на общностите от наши сънародници зад граница, имат едноседмичен престой в Смолян по проект „Прозорец към другата България“ на Сдружение «Асоциация български детски и младежки парламент», който се осъществява с финансовата подкрепа на европейската програма „Младежта в действие” и със съдействието на «Държаваната агенция за българите в чужбина», Община Смолян и «Девин» АД.

Младите хора бяха впечатлени от песента на родопските чанове от богатата колекция в постоянната експозиция “Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни”. Техният меден звън ги посрещна и изпрати. Някои от младежите сами раздвижиха пеещите звънци, които дават представа как някога се огласяла планината при придвижването на многобройните стада с овце.

Друг атрактивен кът, който стана повод за много снимки за спомен, бе залата с родопските кукери.Уредничката Албена Чобанова отговаряше на много любознателни въпроси по време на беседата. Музейните специалисти Дамян Дамянов, Златка Петрова и Катя Сулинаджиева представиха мултимедийна презентация за развитието на Смолянския край от древността до наши дни. Пребиваването в Родопите е по избор на самите участници в проекта, който се явява продължение на друг проект от 2011 година. Тогава те споделили, че биха искали да посетят непознатата за тях българска планина и така било решено следващите срещи да се случат в Смолян, разказа ръководителят Калоян Игнатов.

Целта на начинанието е чрез продължаващо обучение да се развива капацитетът на организациите на българските общности в лицето на изпратените от тях млади хора. Организациите, които консолидират сънародниците ни за опазване на българското самосъзнание и българския дух. За пръв път в този проект са включени и банатски българи от Румъния. Попадайки в Родопите, разбрахме, че тази величествена красота, която сме виждали на снимки, по филми и телевизионни предавания, е истинска, каза от името на своите колеги Петър Добрев от Одеса, член на Българския младежки клуб „Актив”. Природата е толкова неописуема, че дъхът ти спира. За българското етническо малцинство в Украйна България е в сърцето, любовта към прародината се предава с майчиното мляко и с бабините песни. Затова е истинско щастие, когато човек може да се докосне до България и с очите, споделя Петър.

Нина Топалова/Димова/ от Молдова за първи път се срещнала с България, когато е била на 9 години. Нейните родители я завели на гости в силистренското село Ситово при свои приятели, с които се запознали чрез списание „Жената днес” и поддържали кореспонденция. Толкова сърдечно и щедро ги посрещнали всички от цялото село, че тя пази тези спомени за цял живот. Всички младежи, които са поискали да учат в България, са успели. Някои остават, други се връщат, трети поемат към други страни в Европа. Но е много радващо, че усещаме подкрепата на България, смята Нина, която е секретар на Българската община в Молдова.

Вирни се горе